KRISTIANSAND:Dere må beholde dette bygget , er Eirik Tveitens oppfordring til kulturstyret i Kristiansand som onsdag skal stemme over kulturdirektør Stein Tore Sorthes forslag om å utsette salget av Aladdin, for fortsatt å leie ut bygget til kultur.

Tveiten holder til i Oslo, men regissøren har fått med seg kvantestegene filmmiljøet på Sørlandet har tatt de siste årene. Så imponert er han, at nesten hele staben på hans siste kortfilm "Livet utenfor", er hentet fra Sørlandet.

Postproduksjon

I forrige uke satt Tveiten sammen med produsent Kristian Mosvold, fotograf Vegard Landsverk og fargekorrigerer Adrian Dar i Aladdin Rød for å fargekorrigere filmen, samt å gjøre ferdig lyden.

Det er kjempeviktig og helt avgjørende for bransjen at det finnes slike fasiliteter tilgjengelig. Det er et argument for å gjøre ferdig filmen her, hvis ikke må man gjøre det andre steder , sier Tveiten.

Dette er den eneste plassen på Sørlandet hvor man kan drive postproduksjon på et stort lerret. I praksis kan man selvfølgelig gjøre det på Fønix eller i andre kinosaler, men i teorien går ikke det, fordi salene brukes så mye at utstyret ikke kan stå oppe over tid. Da må eventuelt til Stavanger eller Oslo, sier Landsverk.

Viktig arbeid

Fargekorrigering, eller grading som det kalles på filmspråket, er en viktig del av arbeidet med å gjøre en film ferdig.

— Mye av det man vil oppnå på settet, må gjøres i postproduksjonen. Det er for å få det uttrykket man er ute etter, sier Landsverk.

— Alt teller i film, det er helheten som er avgjørende. Hvis ett bilde har feil farge, mister publikum illusjonen, understreker produsent Kristian Mosvold.

Dette er aller siste touch før filmen kommer ut på kino. Det er siste sjanse , sier fargekorrigerer Adrian Dar.

Tror på økt bruk

Leder av Sørnorsk filmsenter, Kirsten Bonnén Rask, ser store muligheter, ikke bare for filmbransjen, om kulturlivet i byen fremdeles får leie Aladdin.

Det at de to salene finnes, betyr utrolig mye både for film- og teatermiljøet. Samtidig gir det oss forelesningsmuligheter i forbindelse med kurs og seminarer. Aladdin brukes hver eneste gang det produseres en film på Sørlandet, og om vi kan betale husleie til kommunen, kan vi stille salene gratis til rådighet for filmskapere herfra. Vi kan også leie ut til filmskapere fra Vest- og Østlandet, for å få lagt mer postproduksjon til byen , sier den danske filmsenterlederen.