KRISTIANSAND : — Det må da være teleslynge i et moderne konserthus, sier Ida Risdal Tobiassen. Hun er en av flere hørselshemmede som har henvendt seg til Fædrelandsvennen og fortalt om mislykkede Kilden-besøk.

I stedet for teleslynge har Kilden montert et anlegg hvor lydsignaler formidles av infrarødt lys. Den som ber om det får utdelt en bøyle eller klave som skal motta lydsignalene. Ifølge Risdal Tobiassen har informasjonen vært dårlig, og systemet likeså.

— Første gang jeg var i Kilden var på nyttårskonserten. Da slo jeg på teleslyngen på høreapparatet, men hørte ingenting av det som ble sagt i mikrofonene. Musikken ellers hørte jeg jo veldig godt, for akustikken er flott, sier Risdal Tobiassen. Først da hun ringte Kilden dagen etter fikk hun vite om det infrarøde anlegget.

Fungerer ikke

— Så da fikk jeg denne "klaven" da jeg skulle på "West Side Story", men den forsterket jo bare lyden mens jeg måtte sitte med mitt eget høreapparat i hendene. Det var håpløst. Og å skru opp lyden fungerer ikke, for hørsel er individuelt. Derfor måtte jeg bare ta den av, og jeg hørte ingenting av replikkene fra scenen. Men jeg forstod på sidemannen at det var en del banning, humrer hun.

Det er frustrerende at vi som har et handikap skal stenges ute på denne måten.

Risdal Tobiassen har forsøkt å henvende seg på e-post til Kildens ledelse og styre. I den første e-posten som er stilet til Styret i Kilden skriver hun også om vanskene hun som bevegelseshemmet har hatt fordi det ikke er mulig å kjøre taxi til inngangen. Hun peker også på at handikaptoalettet er vanskelig å komme til.

— E-posten ble sendt 1. mars, men jeg har ikke fått noe svar. Nå har de gitt meg to andre e-postadresser som skal fungere bedre. Men dette er da vel noe de må diskutere i styret? Det kan ikke være sånn, undrer hun.

Stigmatiserende

Elin Johnsen har også henvendt seg til Fædrelandsvennen med samme ærend. Hun hørte ingenting da hun var på Vågsbygd Videregående Skoles teateroppsetning "Festen" i multisalen på Kilden.— Jeg fikk en sånn klave jeg skulle ha på, men det virket ikke i det hele tatt. Det er heller ikke noe særlig å sitte med en sånn bøyle på seg. Det føles stigmatiserende, og det er frustrerende at vi som har et handikap skal stenges ute på denne måten. Det er fatalt i 2012 at en så stor del av befolkningen ikke kan dra nytte av et topp moderne konserthus som Kilden, sier Johnsen.

Inge Kate Nøvik er en tredje hørselshemmet som opplever Kildens infrarøde anlegg som problematisk. Nøvik har bredere Kilden-erfaring enn de fleste med sine 16 besøk i teater- og konserthuset, og hun er i tillegg medlem av kommunens råd for funksjonshemmede

16 ganger i Kilden

— Vi i rådet har på gang en dialog med Kildens tekniske ansvarlige, og vi har invitert dem til vårt neste møte. Jeg har selv besøkt Kilden 16 ganger, senest onsdag. Da var jeg på teaterstykket "Samtaler med mamma", og lydanlegget fungerte heller ikke da som det skulle, sier Nøvik.

— Jeg opplever lyden som god i de store salene, men slett ikke i de to små salene. Jeg har forsøkt å sitte ulike steder i salen, men det virker ikke. Det blir heller ikke bedre når enkelte skuespillere ikke har på seg mikrofonene som trengs for at anlegget skal fungere, sier hun.