KRISTIANSAND : — Pengene som tas inn på Odderøya, brukes på Odderøya. Det er en myte at vi tjener penger på utleien, sier han. Av de tre millionene kommunen tar inn, går om lag én million til vedlikehold, og resten til driftsutgifter og forvaltning, opplyser han.

Dagens leieforhold er delt i tre hovedkategorier:

Gratis lagerplass

— Noen ideelle organisasjoner får låne lagerplass gratis. Så har du kommersiell virksomhet der leien ligger på om lag 800 kroner per kvadratmeter, og kunstneratelierer som leies ut for rundt regnet 300 kroner per kvadratmeter, sier Evensen, og legger til at dette er om lag halvparten av det man må betale i sentrum.

Mange av byggenes beskaffenhet er imidlertid temmelig dårlig.— I fremtiden må vi ha et leienivå som kan sikre et forsvarlig vedlikehold over tid, understreker Evensen. Dette er en av nøttene som må knekkes i det videre arbeidet, og bestemmelsen ligger til sist i politikernes hender.

Eksterne krefter

— Enten må leienivået justeres, eller så må kommunen bruke mer penger, sier Stein Tore Sorthe.

— Men vi må også tenke et bredere samarbeid med eksterne krefter, og være åpne for leietakere som vil investere egne midler, mener han.

Den dyreste husleien har i dag Vest-Agder-museet som flyttet administrasjonen til øya i 2007 og betaler drøye 500.000 kroner i året.

— Museet fikk da økt driftstilskuddet tilsvarende husleien, så det går ikke på bekostning av museal virksomhet, opplyser Sorthe.