KRISTIANSAND/OSLO : — Vi er kjempefornøyde, sier gallerist Kim Brandstrup til Fædrelandsvennen.

"Malerisk er Nupen her på sitt beste", skriver Dagbladets anmelder om et av maleriene som stilles ut.

Torsdag åpnet Galleri Brandstrup utstillingen "Natur morte" med fem store malerier og sju monumentale skulpturer signert Kjell Nupen. For skulpturene må man ut med 500.000 kroner, og Brandstrup kan melde at flere av dem er solgt. Det samme gjelder maleriene der prislappen for de største bikker 300.000 kroner.

Private samlere

Nøyaktig hvor mye som er solgt og hvem kjøperne er, vil ikke Brandstrup ut med, men sier det i hovedsak dreier seg om private samlere.

— Jeg kan si så mye som at et av de store maleriene er solgt til en meget velrenommert internasjonal samler som bor i Belgia, sier han.Daglig leder Knut Blomquist i Blomquist Kunsthandel klaget i mandagsutgaven av Finansavisen bittert over nordmenns skrantende forståelse av kunst og manglende vilje til å investere.

— Det er olje, eiendom og Birken det går i, sa han.

"Stinn brakke"

Kim Brandstrup merker ikke noe til det.

— Det får stå for hans regning. Vi har i år hatt større interesse for våre utstillinger enn noen gang i løpet av de 30 årene vi har holdt på, sier galleristen som i 2010 flyttet fra Frogner til Tjuvholmen.

Hvor mange som i helgen besøkte Nupen-utstillingen har han ikke tall på, men sier det var "stinn brakke" begge dager. Også åpningen torsdag kveld var meget godt besøkt.

Den åpnet to timer senere enn Kjell Nupens andre store mønstring i Oslo, nemlig utstillingen "Arkiv" på Kunstnerforbundet.

— Nesten 400 mennesker kom på åpningen, og det har også vært veldig mye folk her i helgen, opplyser daglig leder Lisbeth Dahl Lundgren i Kunstnerforbundet.

Hovedverket "Arkiv" som består av en serie på 36 arbeider ble solgt allerede før utstillingen åpnet, og Dahl Lundgren sier det ble solgt flere verk i helgen, uten at hun ønsker å spesifisere hvilke det dreier seg om.

— Det pleier vi aldri å gjøre, sier hun.

På utstillingen "Arkiv" har Nupen også enkelte større malerier, pluss en grafikkmappe med 36 trykk som selges for 80.000 kroner.

"Frådende fossefall"

Det er for tiden relativt langt mellom utstillingsanmeldelser i landets største aviser, men Dagbladet anmeldte lørdag Kjell Nupens to mønstringer i hovedstaden under tittelen "Flere sider av samme mann".

Etter en beskrivende omtale av verkene i Kunstnerforbundet, kommer kunstkritiker Harald Flor til galleri Brandstrup der han fortsetter sin deskriptive form:

"I "Nature Morte" på Galleri Brandstrup konfronteres man umiddelbart med Nupen som skulptør", skriver han, og omtaler et av verkene slik: "Den brutalt behandlete overflaten med spor etter kvasse verktøy og syrer, gir assosiasjoner til forvitring i fast masse, frådende fossefall og legemlige lesjoner."

Først i aller siste avsnitt henter han fram konkret ros:

Malerisk er Nupen her på sitt beste med den store, nattlige landskapsvisjonen «Blått fjell». Motsetningen mellom dynamikken i det dramatiske skylaget, et suggererende blålys og gjenskinnet av månen som en spinkel strime på den grønnlige havflaten, blir mer enn et iscenesatt, meteorologisk teater. Kjell Nupens billedmessige regi forløser her eksistensielle overtoner uten unoter.