— Da er den også i boks, sier gitarist Fredrik Justnes, etter å ha fått beskjed om at Honningbarnas "Borgerskapets utakknemlige sønner" har vunnet avstemningen om "tidenes sørlandslåt".

Bekreftelse

PUNK TIL TOPPS: Edvard Valberg og Honningbarna står bak "tidenes sørlandslåt". Foto: Kristin Ellefsen

Først vant de Urørt, så vant de spellemannpris for beste rockeplate, og nå har Honningbarna stukket av med tittelen for ”tidenes sørlandslåt”. Til slutt fikk de 46,25 prosent av stemmene i Fædrelandsvennens kåring. Totalt ble det avgitt nesten 65.000 stemmer.— Jeg er overrasket over at vi har danket ut låter som "Sommarsong 93", det hadde jeg aldri trodd. Men det er kjempestas, sier Justnes.

— Betyr en slik kåring noe for dere?

— Absolutt. Det er en bekreftelse på at vi har utrettet noe, og at vi betyr mye på Sørlandet, sier han.”Borgerskapets utakknemlige sønner” er de unge punkrockernes mest kjente låt, og kom ut på en selvtitulert EP i 2010. Låten er bygget på et riff av Fredrik Justnes, med tekst av vokalist Edvard Valberg.

— Det er en bra låt. Den går i dansbart tempo, den har kule gitarsoloer og et bra allsangrefreng, sier gitaristen.

Blodfans

Valberg sier han trodde Honningbarna var sjanseløse i kåringen, men slår fast at bandets fans har mobilisert kraftig for å sende kvintetten til topps.

— Først tenkte vi at dette aldri kunne gå. Men vi så en mulighet etter hvert. Vi har en indre sirkel med blodfans, som allerede har hjulpet oss til Urørt-seier. Men det er klart at det ikke kan være bare de som har stemt, sier vokalisten. Han er stolt over å ha gått seirende ut i avstemningen.

— Det er sinnsykt å slå en låt som "You Raise Me Up", men vi er ydmyke og takknemlige for den lojaliteten vi har opparbeidet oss hos Sørlandspublikummet, sier han.

Fædrelandsvennens kåring har skapt mye debatt, både når det gjelder utvalg av låter, kjønnsfordeling, geografisk spredning og tidsepokene sangene er hentet fra. Avstemningen har pågått siden torsdag, og de siste dagene ble det hele en kamp mellom Honningbarna og Helene Bøksles ”Lys til nattsvart jord”. Både Secret Gardens ”You Raise Me Up” og Tørsts "Safrangul” var i tidlig ledelse, men ble etter hvert hektet av.Bøksle var deretter lenge i tet, men hennes ”Lys til nattsvart jord” ble nummer to med 45,1 prosent av stemmene. Til slutt tok Anne Marie Almedals "Himmelblå" tredjeplassen. ”You Raise Me Up” og "Safrangul" fulgte på de neste plassene

Honningbarna fortsetter denne uka sin vei mot et internasjonalt gjennombrudd med flere konserter i Nederland og Tyskland.