KRISTIANSAND: Samtidig feires 100-årsdagen for Det Norske Teatret, og grunnen til at markeringen skjer i Kristiansand har sin naturlige forklaring. Det var nemlig her teatret hadde sin aller første forestilling den 2. januar 1913. Det skjedde med fremføring av skuespillene "Rationelt fjøsstell" av Hulda Garborg og "Ervingen" av Ivar Aasen.

Og når kulturdepartementet har gjort 2013 til Språkåret, er det fordi det både er 100-årsjubileum for nynorskteateret, og 200-årsjubileum for Ivar Aasens fødsel.

— Vi gleder oss stort, sier teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret til Fædrelandsvennen.

Luktet "knøost"

— Det var Hulda Garborg og hennes støttespillere som etablerte teateret i november 1912. Men de var i begynnelsen et ambulerende teater uten eget hus, og den aller første forestillingen ble satt opp i Kristiansand, forklarer Ulfsby.

Formodentlig går jubileumsfeiringen av stabelen i en noe annen atmosfære enn det som var tilfellet i 1913. Fædrelandsvennen meldte i sitt referat at det luktet "knøost" over hele teateret, og publikum fra distriktet brakte med seg lefser og annen niste som ble fortært i salen. Oppsetningen gikk for nesten fulle hus, og var så populær at det ble satt opp ekstratog til byen. Men den vakte også sterke reaksjoner, blant annet med pipekonserter fra elever ved katedralskolen. Da den kom til Oslo, oppsto det direkte slåsskamper mellom studenter og "maalrampen".

Jon Fosse-prolog

I dag foregår målstriden i noe mer siviliserte former, og på programmet i Kilden står en nyskrevet prolog av Jon Fosse som neppe vil utløse håndgemeng. Det er også laget en jubileumsfanfare som spilles før det vises utdrag fra teaterets historiske forestillinger.

Det blir i tillegg bidrag på samisk og kvensk, og teateret stiller med fire multietniske skuespillerstudenter i tillegg til Gjertud Jynge og Pål Christian Eggen fra den faste staben.

En fast arena fikk Den Norske Teatret først den 6. oktober 1913 da de flyttet inn i Bøndenes Hus i Oslo. Derfor vil den store festmarkeringen skje i hovedstaden til høsten.

— Men vi synes det er veldig moro å kunne legge avsparket for jubileumsåret til Kristiansand, sier teatersjef Erik Ulfsby.

Selve Språkåret 2013 administreres av Nynorsk kultursentrum på Ivar Aasen-tunet i Ørsta, og skal være en feiring språklig mangfold.