Liv laga er tittelen på Susanne Agerholms nye bok. Den handler om hva som skjer når et menneske psykisk har nådd bunnen og må hjelpes tilbake til et nytt liv.

Vi møter hovedpersonen, den unge småbarnsmoren Signe, en kald, hvit vinterdag. Etter et selvmordsforsøk og innleggelse på akuttavdelingen på sykehuset i byen, sitter hun i en drosje på vei til langtidsopphold i en psykiatrisk klinikk ute på landet. Sinnets lys er dimmet. Hennes blikk på omgivelsene absorberer mest grått og svart.

Susanne Agerholm tegner et levende og innsiktsfullt bilde av livet på institusjonen. Så vel hovedpersonen som medpasienter og ansatte er vart og forståelig skildret. Forfatterens utdannelse som psykiatrisk sykepleier gir stoffet tyngde og troverdighet. Hun tar leseren med innover i sinnets irrganger.

Vi følger Signe i den langsomme prosessen fra den første tiden etter innleggelsen, gjennom fortvilelse, angst og innbitt sinne, til livet rundt henne igjen får betydning og livfulle farger. Spesielt viktig for henne blir timene hos den kvinnelige psykiateren på sykehuset.

Denne boken er absolutt et bidrag til å spre opplysning om og øke forståelsen for psykiske lidelser. Romanen virker solid og gjennomarbeidet, både innhold og språk holder høy kvalitet.

Hannelore W. Langstrøm