Johann Grip debuterte i fjor med diktsamlingen "Enkle dikt". I år foreligger hans første roman, Den korte veien hjem. Hovedpersonene i fortellingen, er de to østerrikske innvandrerne der Vater og Gretchen. De har bodd i Sverige siden femtitallet og føler seg minst like svenske som sine landsmenn. Handlingen utspiller seg i en bygd i Värmland., der jernverksdrift, naturidyller og arbeidsløshet eksisterer side om side.

Gretchen og der Vater, som begge har mistet sine ektefeller, treffes daglig, men bor hver for seg. Dagene drar seg langsomt av sted og fylles av større og mindre gjøremål. Et fremtidig hyggelig opplevelse ligger lokkende foran dem; på sensommeren skal de ta en Danmarks-tur. Men før den tid griper et møte med ubehagelige elementer inn i parets liv.

Johan Grip har skrevet en stillferdig og inntagende roman. En bok å hygge seg med. Varmt og underfundig skildrer han de to tilårskomne personene, deres egenart og forkjærlighet for det enkle liv. Det ånder en avslappet stemning over så vel mennesker som landskap, men Grip viser også hvor lite som skal til for at tilværelsen brått forandres. Mindre behagelige momenter og et uvisst varsel om uhellsvanger utgang gir stoffet behørig motstand. Hovedpersonenes bakgrunn understrekes ved et lett gebrokkent språk. Den korte veien hjem, var et positivt møte med en forfatter jeg gjerne leser igjen. Hans poetiske uttrykksform bidrar til en behagelig leseropplevelse.

Hannelore W. Langstrøm

BOK

Den korte veien hjem

Forfatter: Johann Grip

Roman

Forlag: Cappelen