BIRKENES: — Gamla tror vi skal spille hip hop, sier Richard Rugsland bak solbrillene. Iført sid dongeribukse og ellers lite står han på odelsjordet og ser seg fornøyd omkring.

Her skal Panikkfestivalen arrangeres lørdag, og hvis alt går bra kommer minst 400 borkiser og annet folk til Rugslands jorde for å høre Sissy Wish, Tuco's Lounge og James Band med flere.

— Vi er aller mest fornøyd med lineupen, slår festivalsjef Geir Atle Ellingsen fast. Det betyr at han er glad for artistene som kommer til de dype skoger og spiller til glede for både elgen og festivalgjestene.

Sissy Wish og Tuco's Lounge er de mest kjente navnene. Førstnevnte vakte i fjor stor oppmerksomhet med debutalbumet «You may breathe», mens Tuco's Lounge spiller revolverrock.Begge kommer fra Bergen. Fishfinger fra Birkenes er det lokale alibiet, mens Mary Me Young fra Trondheim er et mest langveisfarende bandet som kommer.

— Jeg liker å kalle det et prøveprosjekt, sier Ellingsen.

— Vi har lenge drømt om å arrangere i hvert fall to skikkelige konserter på Birkeland i stedet for at det bare skal være korpsmusikk, sier Roy Henrik Lundstrøm. Kameratgjengen har jobbet på dugnad med både hull til dass og snekring av bardisk. Et område med tak har de også laget.

— Hvordan fant dere på dette?

— Det husker jeg ikke helt, sier Ellingsen.

— Hæ? Husker du ikke det? Vi satt jo ei heil natt og skrev ned alle ideene, utbryter odelsgutt Rugsland. Ikke overraskende oppsto ideen til Panikkfestivalen en sen og fuktig nattetime den 21. september i fjor. Ulikt mange andre nattlige visjoner ser denne ut til å bli virkelighet.

Navnet Panikkfestivalen oppsto da arrangørene innså at et slikt arrangement umulig kunne la seg gjennomføre uten skrekk og gru. Angsten da Dharma og Figur Flint trakk seg var følbar, men gutta føler de har fått en meget god erstatter i James Band. Festivalsjefen fikk seg også en støkk da «kritiske forfall på funksjonærsida» inntraff denne uka.

— Vi er avhengig av masse vakter, for hvis vi driter oss ut på dette blir det ikke så lett å få goodwill neste gang, sier Ellingsen. I år er han veldig fornøyd med å ha fått en lokal bank og kommunen med som gode samarbeidspartnere.

— Det passer også bra å kalle det panikk fordi dette er noe av det siste som skjer av slikt på Sørlandet i sommer. Nå tenker folk at de må få gjort et siste sprell før sommeren er over. Her kan de få festa fra seg, erklærer Rugsland.

— Det blir vel en rånemagnet til helga, dette?

— Ja, nå som Birkeland ikke lenger har pub, så kommer det vel folk hit. Her har vi pub, sier Lundstrøm og lener seg stolt mot den nysnekrede bardisken.

— Det verste som kan skje?

— At himmelen åpner seg og det ikke kommer noen folk på grunn av det, grøsser Rugsland.

— Navnet passer jo også bra med en av låtene til Birkenes' største popstjerne. For hva var det den het den låta hun hadde sin første hit med? spør Ellingsen.

— Det var jo den våte drømmen din det, å la Venke Knutson åpne det hele med «Panic», ler Rugsland.

Kanskje neste år?