BOK

Jakten på Vermeer

Forfatter:

Blue Balliett

Illustrert av Brett Helquist

Oversatt av Cecilie Winger og Hege Newth Nouri

Forlag: Schibsted Forlagene

Hovedbok i Bokklubben Ungdom

Blue Balliett er kunsthistoriker i Chicago, USA. Denne ungdomsboken er hennes debut.

En personlig kommentar: Boken lanseres som en ungdomsbok. Den kan med stort utbytte også leses av barn, betegnelsen «ungdomsbok» fortoner seg i dette tilfellet seg unødig ekskluderende.

Utgangspunktet er forsvinningen av et berømt maleri av den hollandske 1600-talls maleren Vermeer (han med «Piken med perleøredobb», husker du).

Ungdommene Petra og Calder virvles inn i dette mysteriet.

Foreldre, lærere, naboer — alle mistenkes. Jakten på tyven(e) fører Petra og Calder inn i leting der de må bruke all sin kløkt, intuisjon og kunnskap om kunst for å knekke koden, en kode som selv FBI har store problemer med.

Det er en gløgg, til dels finurlig historie, dette. Den er full av vrier, overrumplinger og stor mystikk, samtidig som den funkler på overflaten, i form av tette spenningsøyeblikk, interessante refleksjoner og dialoger som er poengterte og vitalt med på å føre handlingsdynamikken videre.

For å skape en sømløs kombinasjon av finurlig intrige og et handlingsmessig driv, må du være en drivende dyktig forteller.

Og debutanten Blue Balliett er god, meget god: Klar og spenstig, både nøktern og fantasieggende, med det lille magiske stenket som store fortellere besitter, nok der å nevne Roald Dahl.

Vi sier ikke at hun er i den samme divisjonen som han, men hun har noen av de samme egenskapene i seg.

Sum: En flott leseropplevelse - en sikker vinner innen feltet barn/ungdom.

PS. Boken er blitt tildelt den amerikanske Bokhandlerprisen.

Knut Holt