BOK

Trøst

Forfatter: Jens M. Johansson

Roman

Forlag: Tiden

Kan kjærligheten plutselig bli borte i løpet av få minutter? Og eksister i det hele tatt den evige kjærligheten? Dette er noen av spørsmålene Jens M. Johansson bygger handlingen omkring i sin roman Trøst. Han har tatt utgangspunkt i et øyeblikksbilde: Torsdag 18. januar et sted mellom 16.45 og 16.55 sluttet Edvin Strand å elske sin kone. Hun hadde fylt tekjelen med nytt vann fra springen. Og så elsket han henne ikke mer.

Vi får aldri vite årsaken til at kjærligheten brått ble borte, men Edvin Strand mister fotfestet den dagen alt han har bygget livet sitt rundt, forsvinner. Formålsløst lar han livet dra forbi, uteblir fra jobben, foretar seg merkelige ting, men prøver å holde sitt indre drama skjult for samboeren Kaja. Den pressete situasjonen og tilfeldighetenes spill fører ham inn i en posisjon hvor han får tilgang til konfidensielle opplysninger.

Fortellingen er på bortimot 500 sider og kunne vært strammet inn litt. Med tilbakeblikk til 1918 og etterord datert sommeren 2053 favner den vidt. Jens M. Johansson nærmer seg kjærlighetens vilkår og varighet fra forskjellige vinkler. Flere bipersoner opptrer i parallelt løpende historier: Mølleren som finner opp en evighetsmaskin, en prest som er besatt av raseri over den sensasjonelle oppfinnelsen han mener tar menneskenes tanker bort fra Gud. Kunstmaleren som maler et spesielt bilde. En far som etterlater sine avslørende dagboksnotater. Disse historiene er flettet inn i helheten for ytterligere å belyse evighetsperspektivet selv om noen av trådene er i spinkleste laget. Men alt i alt er Trøst en interessant og atspredende roman.

Hannelore W. Langstrøm