KRISTIANSAND: Når du oppretter en bandprofil på Myspace får du beskjed om at du potensielt kan nå ut til svimlende 113 millioner brukere verden over. Musikere kan dele låter, videoer og skape seg et nettverk av kontakter, uten at man må gå igjennom en hel korridor av stjernebyråkrati. Musikken er på mange måter blitt lettere tilgjengelig.

Massiv interesse

Kristiansandsbandet Davy Jones Locker kan vise til over 12.000 lyttinger til en av låtene deres på nettet og kan slå fast at så langt har over 19.000 vært inne å snust på siden deres. Vokalist og låtskriver i Davy Jones' Locker, David Jones sier til fvn.no at de som band jobber bevisst med myspace.

— Vi jobber endel med myspace og det er for å introdusere oss for andre band og skape nye kontakter, forteller David Jones til fvn.no

Bandet har opparbeidet seg 9000 venner, som er interne kontakter man kan knytte på Myspace. Selv om de kan vise til høye tall på nettet, har de til gode å komme i kontakt med plateselskap.

— Vi har ikke blitt kontaket av noe plateselskap i forbindelse med myspace, men vi ble kontaktet av en plateprodusent i USA etter at han fant oss på Myspace, og han traff vi på USA turnéen vår, forteller David.

— Vi bruker Myspace for å få mest mulig mest blæst rundt bandet. Det handler jo om å få oppmerksomhet, på riktig måte, sier han.

Blir gjenkjent i Oslo

Nils Olav Drivdal i Kristiansandsbandet Evan Seleven, fikk høre om Myspace gjennom en venn og kan notere en betraktelig større interesse rundt musikken hans etter at han opprettet en musikkprofil på nettstedet. Han har spilt i band siden 1994, men det er først med Myspace at interessen har tatt av. Han kan fortelle at det er daglig inne folk for å sjekke ut profilen hans.

— Det begynner å nærme seg 8000 lyttinger nå, sier Drivdal til fvn.no.

Og treffene kommer fra hele verden. Det har resultert i stjernestatus for kristiansanderen som blir gjenkjent på gaten i Oslo.

Han konstaterer med største selvfølge at det er Myspace sin fortjeneste.

— Det er en unik måte å få vist frem musikken sin på, roser Nils.

Han innrømmer at det er spesielt å gå inn på sider å finne seg selv på favorittlisten til folk i USA.

Ranket sammen med Beatles og Bob Dylan

— Det er spesielt å se folk som har rangert syv favorittband også er jeg et av dem. Å være på samme liste med Beatles og Bob Dylan er jo også litt rart, sier han og tenker seg om.

-Det kan jo være at hun ikke har helt skjønt det, ler han.

Nils Olav har vært med i mange prosjekter på Myspace, men nå har han lagt de andre bandene på is, for å konsentrere seg om Evan Seleven.

Og det kan lønne seg, for Nils Olav har allerede fått henvendelser av plateselskaper.

— Et par plateselskap har tatt kontakt med meg, men jeg kan ikke si noe særlig mer om det, sier Nils hemmelighetsfullt.

Men han er sikker i sin konklusjon.

— Myspace's veier er rett og slett uransakelige, filosoferer Nils.

Bruker Myspace aktivt for å finne nye artister

Redaktør i bransjebladet Faro Journalen og programleder i radioprogrammet Pyro på NRK P3, Asbjørn Slettemark bruker myspace aktivt både i jobben og privat. Han tror ikke at interessen rundt nettstedet er et blaff.

-Jeg bruker å sjekke ut band og klikke meg frem og tilbake. Hvis jeg liker et band, sjekker jeg som regel ut vennene deres, for å se om det også finnes noen interessante artister der.

Han synes måten Myspace fungerer på i dag, er en fin måte å få vist seg frem på og at det i tillegg er en praktisk måte for folk i bransjen å komme i kontakt med nye band på.

— Utgangspunktet for Myspace var at det begynte som en oppslagstavle for unge musikere i LA, hvor de fikk annonsert konserter og spillesteder. Med tiden har dette utviklet seg til noe større, forteller han.

-Det spennende akkurat nå med Myspace er at utenlandske medier er flinke til å benytte seg av det. Og gjør det dermed lettere for ukjente band å komme seg opp og frem, sier Slettemark.

Hvor langvarig effekt vil Myspace ha i denne bransjen?

— Jeg tror ikke at myspace er et blaff. Denne type tjeneste og denne form for møteplass er fremtiden på nettet, sier Slettermark.

-Det vil etablere seg ennå mer med tiden og dermed være en viktig kanal for å bli oppdaget, sier han og påpeker at artistene på denne arenaen først og fremst får vist seg frem og ikke nødvendigvis tjener penger.