— Det er et imponerende program med nye perspektiver. De utvider nedslagsfeltet også geografisk til å gjelde både Arendal og Kristiansand. Dette programmet vil nok appellere til et yngre publikum enn tidligere, og kan gjøre Ibsen-Hamsun-dagene til en festival som får større anerkjennelse også nasjonalt, sier Oddbjørn Johannessen. Han er amanuensis ved institutt for nordisk og mediefag ved UiA, og er imponert over programmet Ibsen-Hamsun-dagene/Sørlandets Litteraturfestival offentliggjorde fredag.

— Festivalen sto kanskje i fare for å stivne i et opptråkket spor, og jeg aner festivalsjef Torolf Kroglunds dyktige klo bak dette programmet. Tidligere år alternerte festivalen mellom å ha Ibsen og Hamsun som hovedtema, men dette ble litt tungt etter hvert. Ibsen og Hamsun er der fremdeles, men du må lete litt mer for å finne dem. Disse to sto selv fram som nye stemmer i sin tid, og det er også lagt vekt på å ha med nye stemmer i programmet til festivalen, sier Johannessen.

"En folkefiende"

Etter å ha offentliggjort en egen Kristiansands-dag 6. juni, med et til dels rocka program i Kilden, slapp Ibsen-Hamsun-dagene resten av programmet fredag. Her finnes navn som Kjell Askildsen, Øystein Lønn, Leonard Rickhard, Thomas Hylland Eriksen, Bjørn Sundquist, Morten Strøksnes, Lene Wikander, Ketil Bjørnstad, Alf van der Hagen, Cornelius Jakhelln, Gaute Heivoll, Tore Rem med mange flere.

Festivalen samarbeider dessuten med Arendalsuka om å sette opp "En Folkefiende" med kjente skuespillere i rollene, og årets røde tråd er "forbindelser".

For mange vil en av de største pølserosinene være samtalen mellom novelle-titanen Kjell Askildsen og eks-Morgenbladet-redaktør Alf van der Hagen. Den finner sted i apotekergården i Grimstad 7. august. "Kjell Askildsen krysser sitt spor" er tittelen.

Mestermøte

— Jeg synes også det er spennende det de legger opp til i Bomuldsfabrikken i Arendal med en samtale mellom Øystein Lønn og Leonard Rickhard, sier Johannessen. Forfatteren Lønn og billedkunstneren Rickhard regnes begge blant landets fremste, og kjenner hverandre dessuten som venner. I programmet heter det: "Forfatterens mange romaner og noveller inneholder slående visuelle og tematiske likheter med Rickhards bilder. Hvilke forbindelser skjuler seg hos våre to store, sørlandske modernister?"

— Det er et kjempefint program med mange spennende ting. Det var fint i fjor, og det er enda bedre i år. Festivalen hadde et fint arrangement i Kristiansand i fjor, og i år er dette utvidet. Og gjett om jeg skal komme meg til Grimstad og få med meg mest mulig av resten, sier Irene Gressli Haugen, leder av Norsk Forfattersentrum Sørlandet.

Vekk fra seminarpreget

— Det er en fest i seg selv at Kjell Askildsen kommer, og Leonard Rickhard sammen med Øystein Lønn blir fantastisk. Det er veldig mye annet interessant på programmet også, sier Gressli Haugen.

Oddbjørn Johannessen er på sin side glad for at festivalen er på vei bort fra seminarfokuset.

— De har vridd festivalen litt bort fra seminarpreget om Ibsen og Hamsun, og har tenkt kreativt. Samtidig som de tenker nytt, holder de fast på kjerneposter som den tradisjonelle opplesningen av Terje Vigen på Kvaløya. Det tror jeg er viktig for det tradisjonelle publikummet, samtidig som jeg regner med de trekker nytt publikum med resten av programmet, sier Oddbjørn Johannessen.