KRISTIANSAND: — Vi ser framover nå, og legger opp dette slik at vi klarer oss uansett, sier festivalsjef Cathrine Sørensen i Måkeskrik.

Festivalen for alternativ rock var en ny plante i Sørlandets allerede rikholdige festivalflora i fjor sommer, og i år prøver Sørensen og de gode dugnadshjelperne seg for annen gang.

Måkeskrik 2013 arrangeres 26. og 27. juli i Bendiksbukta på Odderøya, og satser på å tilby ny, alternativ musikk. De første artistene som blir offentliggjort er Bendik, Man the Machetes og Warp Riders.

I fjor toppet Turboneger plakaten sammen med band som Oslo Ess, Hanne Kolstø, Purified In Blood, Harrys Gym, og Årabrot. I forkant av festivalen sa arrangørene at de håpte på 1000 publikummere hver av de to dagene, men dette var man langt fra å oppnå.

— Vi gir ikke ut noe tall på dette. Nå ser vi framover, og har fokus på sommerens festival. Vi vet at de som kom på festivalen i fjor koste seg veldig, og vi satser på at det samme gjentar seg i år, sier Sørensen.

Kulturrådspenger

I år har Norsk Kulturråd tilgodesett Måkeskrik med 100.000 kroner, og det er første gang festivalen får støtte herfra. Kristiansand kommune har på sin side gitt 30.000 kroner mot 20.000 kroner i fjor.

— De 130.000 kronene utgjør vel rundt tiendeparten av totalbudsjettet vårt, sier Sørensen. I tillegg er Hotel Norge med som sponsor i år som i fjor. Nå lukter Sørensen på internasjonalt artister til å fylle opp plakaten med til sammen tolv band fordelt på to dager.

— Jeg er i full jobb ved siden av, så ting går ikke så fort, sier hun.

I fjor var rundt 100 frivillige med på å arrangere festivalen, og festivalsjefen tror de fleste av disse kan tenkes å bidra igjen.

Måkeskriks første artistslipp sammenfaller i tid med at nabofestivalen Odderøya Live slipper super-DJen David Guetta.

— Vi samarbeider veldig bra med Odderøya Live, og vi henvender oss til nokså forskjellige publikum, sier Sørensen.

Bandslippet

Om de tre offentliggjorte bandene kan følgende sies:

Bendik fra Trondheim var Urørt-finalist i 2012 og fikk i oktober terning fem av Fædrelandsvennens anmelder Gunn-Hilde Erstad for debutalbumet "Drømmen gjør meg ingenting".

"Som en kollisjon av pop og ambient støymusikk, har de skapt en helt særegent sound. Med en liten dose folkemusikk, henspeiler lydbildet deres den norske naturen - mektig, vilt, uforutsigbart og ikke minst vakkert." , skriver Erstad.

Man the Machetes kommer også fra Trondheim og har tidligere spilt på Hovefestivalen med sin blanding av hardcore, rock, metall og pop. Debutalbumet kom i januar og heter "Idiokrati".

VGs Stein Østbø sammenligner bandet med Kvelertak og triller terning fem.

"Aggresjonen ligger tjukt utapå kvintetten og energien er av typen som slår gnister. Samtidig har de en overraskende melodiøs side som de balanserer smertefritt med raseriet i uttrykket, og som bør føre dem popularitetsmessig rett opp i ryggen til deres kolleger i Kvelertak. "

Warp Riders fra Østfold er tredje band ut, og kan skilte med å ha blitt Ukas Urørt på P3 i fjor. De har også blitt trukket fram som svært lovende av programmet Pyro på samme kanal. Tidlig Black Sabbath, Kyuss og psykedelia er tre stikkord for bandet.