Hardt fra Søgne: Disse gutta fra Søgne var de aller tøffeste under fylkesmønstingen i UKM i Mandal. Bandet Bloodlines fremførte "Symphony of destruction". Bandet bestod av Jonas Tellefsen, Kim Åsheim, Markus Emil Andersen og Ole Peder Andresen. Foto: Espen Sand
Strålende riff: Bandet fra Kristiansand, Cheap Karma, kom gjennom juryens nåløye og ble belønnet med plass på UKM-festivalen i Larvik i juni. Her avslutter de kveldens forestilling med en strålende egenprodusert låt som ble kalt "Walk in the park". Nicolai Gill Johannessen (t.v) og Morten Hsiung. Foto: Espen Sand
Fornøyd: Inga Lauvdal, UKM-sjef i Vest-Agder, var fornøyd med arrangementet i Buen Kulturhus. Foto: Espen Sand
Til UKM-festivalen: Marielle Celine Samslått (14) fra Sirdal tegnet dette bildet som hun har kalt "Grizzly". Tegningen hennes var ett av fire bidrag som ble plukket ut til å representere fylket under UKM-festivalen i Larvik i juni. Foto: Espen Sand
Ensom bestemor: Bildet "Lonely grandma" er tatt av Silje Wikstøl (17) fra Marnardal. Hun deltok i fylkesmønstringen med dette bildet. Foto: Espen Sand
Foto i UKM: Sindre Farestad (16) fra Mandal var en av seks fotografer som jobbet i nettredaksjonen til UKM. Han var påmeldt i UKM på lik linje som alle andre deltakere, og var svært spent på om han kom seg videre til UKM-festivalen i Larvik. Foto: Espen Sand

MANDAL: — Stykket vårt kan tolkes på mange måter. Hovedtemaet er kampen mot det man frykter i livet, som noen ganger kan holde menneskene nede. Det gode mot det onde på en måte, sier Karoline Sandbakken fra Songdalen.

Sammen med venninnene Lana Simic (17), Ingrid Nordahl (16) og Benedicte Sveinall (16) fremførte hun deres moderne lyriske teaterkunst, til låten "Skyfall".

Performance: Chris Ola Espebu (17) gikk videre i UKM med sin performance kalt "These boots are made for walking". Han imponerte dommerne og skal representere Vest-Agder i landsmønstringen i juni. Foto: Espen Sand

250 talentfulle ungdommer i Vest-Agder spilte ut hele følelsesregisteret i Buen Kulturhus denne helga. Gjennom to forestillinger på lørdagen fikk publikum oppleve hele 61 innslag på scenen, 53 kunstverk og 9 filmer. De 250 ungdommene som deltok i Vest-Agders fylkesmønstring hadde alle kommet gjennom nåløyet via lokale mønstringer i sine respektive kommuner.

Skryter av Songdalen

Fylkesansvarlig for UKM, Inga Lauvdal, var svært fornøyd med helgens mønstring i Mandal. Nytt av året var utdelingen av turboprisen, som skulle gå til den kommunen som hadde størst prosentvis økning i antall deltakere i år, i forhold til 2012. Songdalen fikk turboprisen og 5000 kroner, etter å ha doblet sitt antall i år.

— Songdalen har gjort en kjempejobb i år. Spesielt gjennom sitt samarbeid med kulturskolen, har de klart å få flere deltakere til UKM. Vi håper at flere kommuner prøver å få UKM inn i skolen, eller samarbeider med lokale revyer og musikaler som settes opp, mener Lauvdal.

Trenden er at UKM de siste årene har hatt færre band og store deltakergrupper, og flere innslag med en eller få personer. Lauvdal tror ungdommene blir påvirket av Idol og lignende programmer på tv.

— Det er helt klart en tendens at det blir flere innslag med få personer. Tv-programmer som Idol og Norske talenter har nok sin påvirkning her, mener UKM-sjefen i Vest-Agder.

Fotballtriks: UKM er langt mer en kun musikk og kunst. Bredden under fylkesmønstringen var stor, og her viser Fahrad Mansouri (18) sine kunster med fotballen. Foto: Espen Sand

Ønsker seg til Kilden

For andre året på rad ble fylkesmønstringen arrangert i Buen Kulturhus. Lauvdal avslører at de også til neste år har bestilt det nye kulturhuset i Mandal, selv om de aller helst ønsket seg inn i Kilden.

— Vi er strålende fornøyd med Buen. Huset her er fantastisk til vårt bruk. Vi hadde derimot håpet å få arrangere UKM i Kilden, men vi har ikke kommet til enighet med ledelsen i Kristiansand. Vi mener at teatersalen er den eneste salen som kan møte våre behov, mens ledelsen i Kilden kun har tilbudt oss konsertsalen. Vi er overbevist om at konsertsalen ikke passer til vårt konsept. Vi håper å kunne arrangere UKM i Kilden om ikke lenge, men til neste år har vi igjen bestilt Buen, sier Inga Lauvdal.

Lyssetting og unge arrangører har vært årets store satsing i UKM. Lauvdal forteller at ungdommer har gått på kurs for å lære lyd, lys og hvordan man arrangerer UKM, og vært med på de lokale mønstringene rundt om i Vest-Agder. Rundt 50 ungdommer har deltatt som arrangører i UKM, på lik linje med ungdommene innen kunst og scene. En av dem var fotointeresserte Sindre Farestad (16), som deltok i nettredaksjonen til ukm.no.

— Det er utrolig moro å få være med. Jeg er veldig interessert i fotografering, og tar noen småjobber innimellom på fritiden. Her er jeg en av seks i redaksjonen. Jeg håper å være en av de tre fotografene som går videre til landsfestivalen, sier Farestad.