— Jeg tror ikke det blir et godt resultat hvis de ikke tar i betraktning dette lokaldemokratiske initiativet. Det bør ikke politikerne ta for lett på, sier Kim Bredesen.

Foreningen Odderøya Kunst & Kultur (OK&K) har bedt ham være talsmann for å utsette utviklingsstrategien for Odderøya. Strategien skal etter planen vedtas i bystyret onsdag, etter at den gikk gjennom i formannskapet 20. mars.

Leietakerne på øya forsøker blant annet ved hjelp av en underskriftskampanje å få utsatt dette til etter 13. mai. De jobber nå for å organisere seg ved å bruke OK&K som plattform, og mandag ettermiddag hadde det kommet inn 70 underskrifter for utsettelse.

OK&K er foreningen for mange av de rundt 90 kunstnerne som leier lokaler av kommunen på Odderøya, og nå mener foreningen at den ikke er blitt tilstrekkelig hørt i forbindelse med den nye strategien.

Selv om den har eksistert på papiret i cirka et år, har OK&K ennå ikke formulert noen formålsparagraf eller valgt et styre. Det er dette som skal skje i årsmøtet 13. mai, og her skal det også diskuteres hva man ønsker seg av den nye utviklingsstrategien.

Eget behov

Imens har allmøtet i OK&K 13. mars blitt enige om følgende uttalelse:

"Allmøtet mener det vil være uriktig å basere en saksbehandling i formannskapet på en rapport som grunnet manglende høringsrunde, ikke tar i betraktning uttalelser fra legitime representanter for leietakerne på Odderøya. ()Dokumentet inneholder formuleringer som er uklare og/eller gir rom for tolkning som kan svekke et miljø vi mener det er viktig å ivareta".

— I denne perioden har ikke miljøet vært organisert til å kunne uttale seg med samlet stemme, og dermed har kommunen kunnet utforme dette dokumentet etter eget behov. Det er riktig at de har vært på det de kaller lytterunder blant brukerne. Men jeg vil tro det var en god del mer som kom fram i lytterunden enn det som er gjengitt i forslaget til strategi. Summen av 20-30 møter ville utgjort et omfattende dokument, sier Jon S. Lunde. Musikeren er en av de mange Odderøya-baserte kunstnerne som har engasjert seg i saken, men understreker at han kun uttaler seg som privatperson i akkurat denne anledningen.

— Politikerne bør gi oss anledning til å uttale oss med samlet stemme, sier Lunde.

- Omfattende lytterunde

Det er kulturdirektørens og teknisk direktørs stab som har samarbeidet om utkastet til ny strategi. Kulturdirektør Stein Tore Sorthe reagerer med en viss oppgitthet på utsettelsesønsket:

— Det er sjelden vi fremmer saker som er så godt forberedt som denne, og jeg har vanskelig for å se for meg hva vi kunne gjort annerledes. Vi har gjennomført en omfattende lytterunde og vi har kontaktet alle leietagerne. Alle ble også innkalt til et informasjonsmøte. Vi mener det har vært meget god involvering av leietagerne i denne prosessen, sier Sorthe

— Forslaget til strategi gir et fordreid bilde av hva folk som jobber på øya mener. Skal kommunen få et helhetlig bilde bør de utsette vedtaket til det foreligger en samlet uttalelse fra OK&K, sier Kim Bredesen.

Plass i referansegruppa

En av målsetningene med den nye strategien er å få til en mer helhetlig og rettferdig ordning, etter at brukerne har opplevd dårlig og tilfeldig kommunikasjon med utleier. Det er derfor foreslått å opprette et samlet driftsutvalg for utleievirksomheten hvor også leietakerne er representert.

Utviklingsstrategien har altså allerede blitt godkjent i formannskapet 20. mars. Der ble følgende vedtak fattet:

"Bystyret godkjenner ny utleiestrategi med forslag om opprettelse av eget kommunalt driftsutvalg med ansvar for utvikling av kunst- og kulturmiljøet. Alle leieavtaler, gjenstand for reforhandling, forutsettes reforhandlet innen en periode på 2 år".

I samme møte foreslo Dag Vige (V) å gi en representant for OK&K plass i referansegruppen for Odderøya sammen med blant andre Vest-Agder-museet og Kilden. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Men selv om Dag Vige er den politikeren som tydeligst har engasjert seg for leietagerne, ser heller ikke han det store behovet for å utsette saken.

— Det er veldig bra at de nå forsøker å få foreningen opp og gå, for det har vært mange stemmer som har sagt ulike ting i miljøet på Odderøya. Samtidig er dette en meget godt forberedt sak fra administrasjonens side, og nå må vi få kommet i gang med dette. Det er ikke slik at jeg har noe imot en utsettelse, og det kan hende vi i Venstre vil stemme for et slikt forslag. Men vi kommer ikke til å fremme det selv, sier Vige.