KRISTIANSAND: For så stort er det, at han ikke hadde plass til å male det på sitt atelier i Oslo. Nå skal verket fraktes på lastebil til hovedstaden der Brunner i neste uke åpner utstilling på Galleri Haaken som har flyttet til nye lokaler på Tjuvholmen.

— Og der er det veldig høyt under taket, forklarer kunstneren som den siste tiden har søkt malerisk asyl på Kristiansand Grafiske Verksted for å få tilstrekkelig armslag.

Men aller først dro han i vår til Israel med en klar plan om et motiv som skulle prege den nye utstillingen:

— Jeg ville lage en vegg fra klagemuren, den har alltid fascinert meg, forteller han.

Men den store opplevelsen uteble.

— Jeg fikk ikke den følelsen jeg trodde jeg skulle få. Det er ikke min vegg, det er jødenes, fortsetter han.

FORNØYD: - Det er første gang jeg har malt bilder til en utstilling i Kristiansand, sier Frank Brunner. Foto: Tore André Baardsen

Rensende opplevelse

I stedet dro han til Dødehavet, og oasen En-Gedi med sine friske fossefall. Med på reisen var broren Jan, og den 50 år gamle nevropsykologen kom helt uforvarende til å forvandle seg til modell mens han kjølte seg ned under en vannstråle.

— Det vannfallet var det nærmeste jeg kom det hellige, smiler Brunner.

— Egentlig gikk jeg og var litt lei fordi prosjektet mitt ikke var blitt noe av. Men heldigvis hadde jeg med kamera, og tok et snapshot.

Slik tok en helt ny motivkrets form i Frank Brunners univers, et univers som startet med insekter og vegetasjon, og som gjennom årene har blitt utvidet med vannspeilinger, stearinlys, bjørkeskog, bikuber og kofferter. Alt godt mottatt av et trofast publikum som gjerne står i kø og venter på at hans neste utstilling skal åpne.

Og når utstillingen åpner på Galleri Haaken, er det med navnet "Katarsis" - renselse. For det er renselsen som er hans nye motiv, og broren Jan i figurer på flere bilder, både under fossen, og sovende på pute omgikk av flyvende fjær.

frank brunner.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Søvn er også en form for renselse, sier Brunner, og er meget fornøyd med sin nye modell:

— Han er vel den jeg kjenner best i verden, og jeg vil gjerne bruke ham framover også. Det er helt annerledes å jobbe med en person du har et forhold til.

For lite i Oslo

Men først skal han ferdigstille det fire meter høye og to meter brede maleriet som er det største han noen gang har malt.

— Jeg fikk lyst til å lage en riktig sværing, men fant ikke noe passende atelier i Oslo. Derfor ringte jeg til Bernt Bisseth som tilbød meg å jobbe på KGV.

Og på Odderøya kom også fargene fram:

— Jeg laget en mindre versjon i Oslo, men det gikk i gråtoner. Da jeg kom til Sørlandet ble det flere farger, forklarer kunstneren.

Flere malerier har det også blitt, og en rekke av bildene til skal vises hos Haaken er blitt til i Kristiansand.

— Det er første gang jeg har malt bilder til en utstilling i Kristiansand, og jeg trives utrolig godt med å jobbe her, sier han.

Og legger siste hånd på bildet av sin på alle måter store bror.