SHOW: Dansegruppa Galaxy 3 Crew, bestående av Arturo Scotti (f.v.), Benjamin Meling, Tallak Baatz Strandberg og Jonas Daateland Nupen, opptrådte under åpningen av Barnefilmfestivalen. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: — Danckert er en superhelt, en ekte helt. Han er den tøffeste festivalsjefen, og vi ønsket å sette pris på ham her, sier Trine Aadalen Lo, produsent for "De tøffeste gutta", filmen som åpnet Barnefilmfestivalen tirsdag morgen.

SUPERHELT: Produsent Trine Aadalen Lo overrasket festivalsjef Danckert Monrad-Krohn med superheltkostyme og plakat etter verdenspremieren av "De tøffeste gutta" på åpningen av Barnefilmfestivalen. - Danckert er den tøffeste festivalsjefen, mener produsenten. Foto: Kjetil Samuelsen

Aadalen Lo har sammen med sin mann, regissør Christian Lo, ved flere tidligere anledninger vist filmene sine på Barnefilmfestivalen. I 2002 viste de eksamensfilmen fra filmskolen i Surrey, "Punktert", på Barnefilmfestivalen. Filmen fikk gode kritikker, og ble vist på flere festivaler og sendt på barne-tv i flere land.

Viktig bransjetreff

Etter det bestemte filmparet seg for å satse på film for barn og unge. I 2010 viste de sin første spillefilm, "Bestevenner", på festivalen.

— Vi har lyst til å fortelle gode og viktige historier for barn og ungdom. Og så er de et flott publikum, de er så spontane, sier produsenten.

— Og det er stas å bli invitert tilbake til denne fantastiske festivalen som åpningsfilm. Dette er jo ett av Norges største kulturarrangement for barn, sier regissør Christian Lo.

— Festivalen er viktig for oss som jobber med film for barn og ungdom. Det er ikke bare en stor publikumsfestival, men et viktig bransjetreff der vi kan komme sammen og skape relasjoner, legger produsentkona til.

Gjør barnefilm synlig

Årets festival er den sekstende i rekken, og Monrad-Krohn ble tatt på senga av den spontane hyllesten. Men festivalsjefen er takknemlig for at innsatsen han og resten av støttemannskapet har lagt ned disse årene blir lagt merke til.— Det er kjempegøy og veldig koselig. Jeg har jobbet i mange år med å gjøre barnefilm synlig, så det er gøy å bli satt pris på, sier Monrad-Krohn.

— Men jeg så ingenting med den maska. Jeg så ikke blomstene jeg skulle dele ut, og håpet bare ikke jeg skulle tryne ned den lille trappa opp til scenen, legger han til. Før han skynder seg å sende noe skryt tilbake til filmskaperne.

— Det er ikke mange som går ut av filmskolen, og sier de vil lage film for barn og unge, slik Christian og Trine har gjort. Det er prisverdig, sier han.

Mobbing og vennskap

"De tøffeste gutta" er en film som handler om både mobbing og vennskap. Og det var tydelig at de over 600 skoleelevene likte det de så.— Det var latter der vi forventet latter. Men den totale stillheten når de følger intenst med, den er magisk. Det er den beste tilbakemeldingen vi kan få, sier Aadalen Lo.

— Mobbing, eller det å være en underdog, er et tema som har gått igjen i filmene mine. Alle har vel kjent på den følelsen det er å bli holdt utenfor, sier regissøren.

Produsentkona mener vanskelige tema kan behandles på film, hvis det gjøres med humor. Duoen håper også at filmen kan være til ettertanke for de som ser den.

— Den handler like mye om det å se menneskene rundt deg, som den handler om mobbing. Det å akseptere seg selv for den man er. Men det er med blandede følelser vi ser at det fremdeles er behov for antimobbekampanjer. 30 år etter at vi fikk "Stopp mobbing"-button på skolen, er det fremdeles et tema. Det er ikke bra. Men det er bra hvis denne filmen kan være med å sette fokus på det, avslutter produsenten.