LIVINGROOM POETICS: Uvanlig sammensetning av hverdagsobjekter med en underliggende og alvorlig oppfordring til å stanse opp og legge mer merke til det som omgir oss. Fotoserien gikk rett hjem hos juryen og sikret Stramrud 15 000 kroner i reisestøtte under åpningen av Sørlandsutstillingen fredag 13. april. Foto: Privat
UNDERSØKENDE: Vi mener at Marthe Elise Stramrud skaper et sjeldent, vart, undrende og undersøkende utrykk i serien "Livingroom Poetics", skriver juryen i sin begrunnelse for hvorfor de valgte sørlendingens bidrag som vinner av Sørlandsutstillingens reisestipend. Foto: Privat
HVERDAGSTING: Stramrud bruker gjenstander fra sin umiddelbare nærhet og elementer fra hverdagen som motiver for sine fotografier. Foto: Privat

Da Sørlandsutstillingen åpnet dørene i Flekkefjord fredag stod også utdelingen av reisestipendet på 15 000 kroner på menyen, og det ble hentet hjem av Marthe Elise Stramrud fra Kristiansand. Den unge sørlandske fotografen ble tildelt prisen for sine tre fotografier i serien "Livingroom Poetics", en fotoserie med hverdagsobjekter satt sammen i nye og utradisjonelle komposisjoner.

— Dette er veldig anerkjennende. Ekstra gøy er det at juryen består av kunstnere og kuratorer som jeg selv har stor respekt for og setter pris på arbeidet til. Det økonomiske tilskuddet med prisen kommer som en bonus, sier Stramrud om å vinne prisen.

Begeistret juryen

Juryen som valgte henne ut blant de 32 kunstnerne som deltar på årets Sørlandsutstilling består av Sveinung Unneland, Karolin Tampere og Aleksi Wildhagen. De hadde følgende begrunnelse for sin avgjørelse.

— Juryen opplever at Stramrud, med de utvalgte bildene fra serien "Livingroom Poetics" , balanserer det tilsynelatende enkle og lette med et tilstedeværende alvor. I disse fotografiene fremstår både de praktiske og upraktiske hverdagsobjektene som spektakulære og poetisk ladede. Vi mener at Marthe Elise Stramrud anvender dette til å skape et sjeldent, vart, undrende og undersøkende utrykk.

Opphøyer hverdagen

— I "Livingroom Poetics"lager jeg en serie assemblager bestående av materialer som omgir meg i hverdagen. Jeg tar et knippe gjenstander bort fra sin tiltenkte kontekst i hjemmet mitt for å så sette dem sammen til nye komposisjoner, som til slutt blir fotografert. Det oppstår en relasjon mellom gjenstandene og i denne relasjonen ligger det et poetisk potensial. I vår hastige hverdag overser vi denne type usynlige objekter, jeg ønsker med prosjektet mitt å opphøye dem, sier fotografen selv om sitt bidrag.

New York, Malmö og Valdres

Stramrud jobber analogt, og bruker ofte gjenstander i sin umiddelbare nærhet og elementer fra hverdagen som motiver. På planen i nær fremtid står en utstilling i Malmö som åpner nå på fredag og en inspirasjonstur til New York. I den forbindelse kommer de 15 000 kronene hun får i reisestipend godt med.

— Det er en fin hjelp økonomisk som skal fordeles på forskjellige reiser både i forbindelse med utstillinger jeg skal ha og en tur til New York. Jeg er også med i en kunstnergruppe som kaller seg for "Gruppe 11". I august skal vi være sammen på en hytte i Valdres og produsere ni forskjellige arbeider sammen. Resultatet blir trolig et monument eller en skulptur, og vi tenker på å jobbe med såkalt constrained art making. Det vil si at vi jobber på og fullfører hverandres arbeider og jobber videre med noe andre har startet på, forteller fotografen.

Aktiv i kunstmiljø

Stramrud flyttet fra fødebyen Kristiansand allerede som 18-åring, og har tatt hele sin kunstutdannelse i Oslo og Bergen. I dag har hun sin base i Bergen, hvor hun bor sammen med kjæresten. I tillegg til arbeidet med egen kunst, har hun engasjert seg i forskjellige andre kunstneriske og kulturelle prosjekter. Blant annet har hun vært med å organisere serier med events for uetablerte og ferske kunstnere i Bergen og har også gitt ut et kunstmagasin i samarbeid med kjæresten.

— Jeg har engasjert meg i dette for å skape et visningssted for unge og uetablerte norske og skandinaviske kunstnere. Vi laget et magasin i 2009 som fikk støtte fra Cultiva blant annet. Foreløpig har det blitt med den ene utgivelsen, men det er muligheter for at det kan komme en til, forteller hun.