FEIRET: De hadde hatt fremføring på Kulturskolens avslutning og måtte bare ha en seiersdans da de hørte at Kulturhuset vant. Fra venstre: Elisabeth Eikeland, Jesper Olsen, Stine Nilsen og helt foran Vegard Magnussen. Foto: Tore André Baardsen
VIKTIG: Ingunn Abrahmsen jobber både på Kilden i Kristiansand og Kulturhuset i Vennesla. Hun mener kristiansanderne nå endelig skjønner at Vennesla ikke ligger tilbake for noe. Foto: Tore André Baardsen
FORNØYD: Svanhild Ånonsen var innom Kulturhuset. - Fantastisk, sa hun om både huset og prisen. Foto: Tore André Baardsen

VENNESLA: — Kulturhuset i Vennesla er den egentlige kilden. Kulturhuset i Vennesla er en kilde til identitet og en ny fremtid og en kilde for barn og unge til å bli glade i kultur - på grunnplanet, sa Ingunn Abrahamsen foran en jublende folkemengde.

Hun er rektor ved Vennesla kulturskole og jobber i Kulturhuset. Men hun arbeider også i Kilden i Kristiansand. Hun snakker byens og bor på Mosby, men sier hun inderlig håpet Vennesla skulle vinne byggeskikkprisen foran det store bygget på Silokaia.

- Betyr uendelig mye

— Fordi Kulturhuset betyr så uendelig mye på så mange plan. Kulturhuset i Vennesla må tolkes i kanskje 150 år lang kulturell sammenheng. Det er industribygda som er inne i et hamskifte. Det er lillebror som viser storebror at han kan, sa hun.

Abrahamsen mener venndølene godt vet med seg selv at de både kan og vil. Samtidig tror hun venndølene med Kulturhuset får opp øynene enda mer for alt det positive som skjer i bygda.

— Men i byen vet de ikke, eller vil ikke vite. Derfor er byggeskikk-prisen så viktig. Det er ingen tvil om at kristiansandere har sett litt overbærende på venndøler. De er jo bare venndøler, liksom. Så galt det har vært. Også på dette området er Kulturhuset kilden til noe helt nytt. Det blir et håndfast bevis på en tid som er så dønn forbi. Jeg ser det i kulturlivet i Kristiansand også. De begynner å få øynene opp for alt som skjer i Vennesla, sa Abrahamsen.

Utenfor Kulturhuset var det dødt som nesten bare Vennesla sentrum kan være da Fædrelandsvennen kom for å sjekke seierstemningen tirsdag kveld. Streik sto det på plakatene. Egentlig var vinnerbygget stengt på den store dagen.

200 jublet

Men Abrahamsen hadde fått lov til å åpne for å arrangere sommeravslutning for kulturskolen inne i gamle samfunnshuset. Der inne visste nesten ingenting om byggeskikk-seieren i Oslo. Da de kom ut til Fædrelandsvennens fotograf, steg jubelen og hurraropene. Du kunne nok høre dem oppe på Grovane.

— Er dere stolte, ropte vi?

— Jaaa, lød svaret fra 200 barn og foreldre.

Ordfører Torhild Bransdal liker hva hun hører. Det var en stor dag for henne. Da vi spør hvem som egentlig kom på ideen om et nytt kulturhus og bibliotek, kommer det kontant:

— Den æren skal ingen stjele fra oss. Huset har to mødre, varaordfører Berit Kittelsen og meg selv. Derfor er vi ekstra glade vi to i dag, sa hun.

- Var verdt det

Svanhild Ånonsen var innom kulturhuset:

— Fantastisk å høre at vi vant. Viktig. Gøy. Vennesla ligger ikke tilbake for noen, sa hun.

Michelle Haugen bor i Vennesla, kommer fra Oslo og tok seg en kaffepause i kulturhus-kafeen:

— Dette bygget sender Vennesla inn i fremtiden. Kulturhuset er så moderne og spennende at jeg er stolt. Det tror jeg alle er, sa hun.

— Det ble dyrt, men det var verd det, roper en i forbifarten.

Kulturhuset i Vennesla kostet 83 millioner kroner. Kilden kostet noe over 1600 millioner kroner.