KRISTIANSAND : Installasjonen på sydspissen av Odderøya heter "Utenfor— innenfor" og er laget av Lene Dalgård.

De siste ukene har det stått noe rart på svaberget ved sørspissen av Odderøya. Kanskje har du strakt hals idet du har passert i din havgående farkost, for å finne ut hva den hvite, firkantede formen er for noe. Har noen knabbet et gammelt skilderhus og plassert det på svaberget, eller er dette et nytt slags sjømerke?

Ved nærmere ettersyn vekkes mistanken om at dette er kunst, og Fædrelandsvennen telefonrunde fant svaret hos Odderøyas Venner.

— Ja, jeg konfererte med Odderøyas venner før jeg satte den opp. Installasjonen heter "Utenfor-innenfor" og er en pilot til min masteroppgave i kunstfag ved UIA, sier Lene Dalgård. Hun holder til i Studio 102 på Odderøya.

Advart mot storm

ROMLØSNING: Inni er installasjonen polstret med lydisolerende skumgummi. Foto: Torgeir Eikeland

— Jeg ville lage noe som kunne trekke oppmerksomheten mot Odderøya. Jeg er veldig glad i stedet, både på grunn av naturen og all historien som ligger her ute, sier hun. Installasjonen er midlertidig, men er likevel boltet solid fast.- Jeg ble advart om at den kan forsvinne med den første stormen, sier Lene Dalgård. Installasjonen ligner en hvit kasse med spiss topp. Den er drøyt to meter høy, og fra sjøen kan det ligne et sjømerke. I virkeligheten er det et lite hus. Konstruksjonen har solid ramme av metall, og er kledd med ekstrudert isopor som er kalket med sparkel (Husfix). Veggen som står inn mot landsiden er egentlig en dør. Her er det mulig å gå inn i avlukket og se panoramaet mot Dvergsøya gjennom en glassdekket spalte i hodehøyde. Innvendig er installasjonen kledd med sort skumgummi beregnet på lydstudioer, og den som lukker døra bak seg opplever at lydene fra bølger og vind blir dempet til et dust sus.

Huseier

Installasjonen har allerede stått flere uker, for den ble satt opp tirsdag 29. mai.

— Dette var i uka før "Odderøya Open", sier Dalgård.

Etter den tid har "Innenfor - Utenfor" stått og speidet sørover i hvitkalket ensomhet og vekslende vær.

— Se, her har det visst kommet inn litt vann, sier en litt bekymret huseier idet hun inspiserer fasilitetenes beskaffenhet etter det siste regnværet.

Hvorfor?

— Hva er ideen bak dette?

— Jeg tok utgangspunkt i Karantenebukta, men flyttet den utover i prosessen hit til stedet som kalles "Østre Lyskaster". Det er litt mange fastlåste ting knyttet til karantenebegrepet, og jeg ville åpne for en friere tolkning, sier Dalgård. Her ligger også et større bunkersanlegg, noe hun synes passer godt med det litt militære preget installasjonen har fått. Uten hjelp fra virksomheter og venner hadde hun ikke hatt råd til å lage installasjonen som har et budsjett på 20.000 kroner.

— Jeg tror ikke det er en installasjon som provoserer og stikker seg ut, men jeg håper jo at den kan skape litt undring og inspirere til nye tanker og kanskje noen spennende samtaler.

— Hvor lenge skal den stå?

— Det vet jeg ikke, men det er en midlertidig installasjon.