INNSPILL: Om lag 60 representanter fra filmbransjen var møtt opp for å si hva de mener det kommende kulturløftet skal satse på. Kanskje hadde det vært flere om kulturministeren selv hadde kommet. Foto: Kjetil Samuelsen
NOTERTE: Politisk rådgiver Håvard Fossbakken noterte sammen med avdelingsdirektør Åse Kringstad (t.h.) og seniorrådgiver Kirsti Bastholm fra kulturdepartementet da de ulike debattantene hadde sine innspill. Til venstre står Monica Boracco, leder for Dramatikerforbundet. Foto: Kjetil Samuelsen

GRIMSTAD: — Det første kulturløftet hadde fokus på spillefilm. Til det andre kulturløftet ønsket vi å doble midlene til dokumentarfilm. Til det tredje kulturløftet ber vi om at 16 prosent av NFIs midler skal gå til dokumentarfilm, mot ti prosent i dag, sier Lars Løge til Fædrelandsvennen.

Kortfilmfestivalen hadde invitert Hadia Tajik til å møte filmbransjen under innspillsseminaret i Grimstad, og kulturministeren hadde takket ja. Men tidligere i uka måtte Tajik likevel trekke seg fra arrangementet.

Ingen kulturminister

Politisk rådgiver Håvard Fossbakken kom i stedet, og fikk mange gode innspill fra de drøyt 60 fremmøtte i Grimstad kulturhus.

INNSPILL: Om lag 60 representanter fra filmbransjen var møtt opp for å si hva de mener det kommende kulturløftet skal satse på. Kanskje hadde det vært flere om kulturministeren selv hadde kommet. Foto: Kjetil Samuelsen

— Dette var en kjempefin runde, med mange gode innspill. Vi har fått mye innspill på turneen vi har vært på i alle landets fylker, og mangler bare Telemark nå, sier Fossbakken.- Vi konsentrerte oss om film her i dag. Jeg opplever at aktørene er fornøyd med veien vi har gått, med løftet som har blitt gjort. Vi har mer å gi, og noen er nok utålmodige for veien videre. Det var gode, konkrete innspill, og det gir oss mulighet til å lage et godt kulturløft, legger han til.

Ingen fattig fetter

Det er Bransjerådet for film, som består av Norsk Filmforbund, Produsentforeningen, Dramatikerforbundet, Norsk Skuespillerforbund og Norske Filmregissører, som står bak innspillsseminaret, og de hadde hvert sitt innlegg i forkant av at tilhørere i salen fikk slippe til. Etter alle innspillene hadde Fossbakken en oppsummering, hvor noen fikk umiddelbar tilbakemelding på sine innlegg. Løge var ikke en av dem.

— Det er trist at vi ikke ble nevnt i oppsummeringen, men jeg håper dokumentarfilm får satsting fra departementets side. Grunnlaget er godt. Dokumentarfilm genererer filmarbeidere til alle sjangre, vi skaper arbeidsplasser og vi sikrer kontinuitet i bransjen. Vi er ikke en fattig fetter, men en sterk bransje, sier Løge.

Kjemper for Cinemateket

Janne Molberg var også på plass i Grimstad. Som daglig leder av Cinemateket i Kristiansand, en virksomhet som har blitt truet av nedleggelse etter at Film & Kino annonserte store budsjettkutt, er hun opptatt av at filmformidlingspolitikken må prioriteres i det neste kulturløftet.

— Cinematekene har i fellesskap jobbet hardt for å bli hørt. Vi har nettopp vært med på et felles opprop i filmformidlingsbransjen, der vi ønsker en strategi eller en tydelig retning på filmformidlingspolitikken. For det finnes ikke i dag, sier Molberg, som er optimistisk etter flere møter med både kulturministeren og andre i departementet.

— Vi er optimistiske. Signalene vi får sier at vi blir prioritert, men spørsmålet er hvor mye vi får. I dag kom det tydelig fram delingen mellom produksjon og formidling. Produksjon har fått mye støtte, og nå er det på tide å se på formidling. Og da er Cinematekene avgjørende for å formidle filmarven vår, sier Molberg.