Eksteriøret på kirkeorgelet er likt originaltegningene fra da kirken var ny i 1885. Foto: Torstein Øen
Domkantor Wilder med et bredt glis før han gir full gass på det nye orgelet. Foto: Torstein Øen
Frank Retterath har stemt alle pipene etter gehør, og i det siste har han og teamet også tatt nettene til hjelp. Foto: Torstein Øen
Domkantor Wilder er dypt imponert over innsatsen Frank Retterath (t.v.) og resten av teamet fra Johannes Klais Orgelbau har lagt ned i orgelet. Foto: Torstein Øen
Tysk grundighet tas i bruk når orgelet skal finjusteres. Her er Bernhard Althaus (nærmest) og Stephan Rau i aksjon. Foto: Torstein Øen
Den Norske Kirkes våpenskjold var ikke del av bestillingen, men dukket opp på notebrettet som en overraskelse fra leverandøren. Foto: Torstein Øen

— Hør på dette! Det er "tutti", sier Andrew Wilder. Så gir domkantoren full gass på sitt og Kristiansand domkirkes nye leketøy, mens seks tyske orgelteknikere oppe på galleriet holder seg for ørene

Under oss kan vi bokstavelig talt kjenne kirkegulvet dirre idet Wilder demonstrerer toneartene engelsk, tysk og fransk horn i domkirkens nye superorgel.

— Jeg kan høre at lyden har blitt enda bedre enn den var i går. Det er som tonene har fått et dryss av sølv på toppen, stråler Wilder etter å ha spilt Sigfrid Karg-Elerts stykke "Nun Danket Alle Gott" på vidunderet.

Lørdag blir den første sjansen til å høre orgelet offentlig idet det skal brukes under allehelgensgudstjenesten, men den offisielle innvielsen er lørdagens høymesse. Denne markerer starten på en drøy ukes orgelbonanza i domkirken hvor både KSO og mange av distriktets kor skal delta i Orgelfest 2013. ## Nattarbeid

— Bare vent til torsdag når både orgelet og KSO gir fullt trøkk. Det kommer til å blåse pelsen av publikum, sier Wilder og gnir seg frydefullt i orgelhendene.

Oppe på galleriet er tyskerne fra Johannes Klais Orgelbau tilbake til sin møysommelige gjerning med å stemme orgelet ferdig.

Tysk grundighet tas i bruk når orgelet skal finjusteres. Her er Bernhard Althaus (nærmest) og Stephan Rau i aksjon. Foto: Torstein Øen

— Nå har vi stemt i tre måneder, etter at det tok tre måneder å montere orgelet. Vi har måttet stemme om natta også, sier orgelstemmer Frank Retterath. Det er han som har ansvaret for at monsterinstrumentets samtlige 4528 piper treffer tonene rett.

— Weiter! Weiter! Weiter! roper han til assistenten som sitter nede på orgelkrakken og holder tonene mens han selv sitter i orgelhusets tredje etasje og justerer pipene som stikker helt opp dit. Orgelhuset er rundt ti meter høyt, og er kledd utvendig med eikepaneler som tilsvarer det opprinnelige orgelet fra da kirken ble bygget i 1885. Det har gått mye tysk håndverksstolthet inn i byggingen.

Fire lass orgel

— Hvor mye tålmodighet krever det å stemme et orgel i tre måneder?

— Tålmodighet? Hahaha. Det går bra. Men nå har jeg ikke noen flere store prosjekter før etter nyttår, sier Retterath.

Frank Retterath har stemt alle pipene etter gehør, og i det siste har han og teamet også tatt nettene til hjelp. Foto: Torstein Øen

Orgelet fylte fire lastebillass på veien opp fra Bonn, og det har kostet menigheten 15 millioner kroner. Blant giverne til prosjektet finner vi Sparebanken Pluss, Spareskillingsbanken, kommunen, kirkelig fellesråd, "Lille Cultiva og Rasmussengruppen. Nå har domkantoren og menigheten allerede merket interesse for orgelet fra konsertarrangører.

Mange er større

— Fire av julekonsertarrangørene har spurt spesifikt om å få bruke orgelet under årets konserter, og jeg tror dette kan føre til økt interesse for å bruke kirken til konserter. Vi har jo merket at interessen har gått litt ned etter at Kilden kom, sier Wilder.

Selv om det nye orgelet er stort og staselig, er det mange større orgler andre steder i landet.— Det er det nest største i bispedømmet med sine 67 stemmer. I Skien kirke har de ett med 72 stemmer, og det finnes større orgler i kirkene i mange av de større byene i Norge, sier Wilder.

Orgelfest i domkirken

Det nye katedralorgelet i Kristiansand domkirke feires med Orgelfest 2013. — Nesten alle kor i distriktet deltar i festivalen, sier domkantor Andrew Wilder.

Han gleder seg stort til en ukes orgelbonanza som varer fra allehelgensgudstjenesten lørdag kveld til den storslagne framføringen av Brahms "Ein Deutsches Requiem" neste søndag. Der deltar både Kristiansand Domkor, Mandal Kantori og Kristiansand Kammer- og Operakor.

Orgelfesten starter med et annet requiem, nemlig Gabriel Faurés førstkommende søndag. Det skjer etter at Mozarts Requiem har blitt satt opp i Kilden fredag, slik at Kristiansandspublikummet kan glede seg over tredobbelt requiem i dagene som kommer.

— Høydepunktet blir likevel hovedkonserten torsdag når KSO kommer for å spille sammen med orgelet. Denne konserten selger godt allerede, sier domkantoren. Da skal Saint-Saens orgelsymfoni i c-moll framføres i tillegg til Jongens "Sinfonia Concertante.

Tirsdag 5. november kommer den tyske organisten Johannes Geffert for å spille verker av Bruhns, Dienel, Mozart, Schumann, Smart, Saint-Saens, Mendelssohn og Best, og fredag synger Det Norske Solistkor.

— Det kan hende vi til neste års orgelfest vil invitere flere musikere utenfra til å komme og opptre, sier Wilder. Menigheten satser nemlig på at dette blir en årlig foreteelse.

For fullstendig program, se menighetensfacebookside.