ELDRE: Thorleif Sødals musikkskoleorkester fra "tidenes morgen" spilte også på festforestillingen fredag. Foto: Tore-André Baardsen
KLASSISK: Halvor Aasen og Peter Dougherty på fiolin med Marit Birkedal Aas på klaver. Foto: Tore-André Baardsen
FØLGER MED: Rektor Vidar Hartveit. Foto: Tore André Baardsen
KONFRANSIERER: Julia Adelaide Åksnes, Elisabeth Lindland og Sivert Fredheim Bjorvand ledet festforestillingen i Kilden der Kristiansand Kulturskole feiret 50år. Foto: Tore André Baardsen
SKRYTER: Sanger Caroline Heen Aamold (17) har gått på Kulturskolen i mange år. - Det har alltid vært like gøy, sier hun. Foto: Jan Frantzen
FLØYTIST: 11 år gamle Erle Steinkopf spilte Charles Gounods inntogsmarsj i Kilden. Foto: Jan Frantzen

KRISTIANSAND: Det handlet om bredde i konsertsalen fredag. Musikk, teater og billedkunst. Syvåringer, 20-åringer og alle aldere imellom. Store ambisjoner, og bare moro.

Større spekter

Kristiansand kulturskole feiret sitt 50-årsjubileum med en festforestilling i Kilden, med nærmere 400 elever på scenen — og nærmere 1000 tilskuere i salen.

— Det er en spesiell dag. Jeg tror det er stort for elevene å opptre i Kilden. Det viktigste for oss er å vise fram bredden – og et knippe talenter som vi helt sikkert vil få høre mer fra i fremtiden, sier rektor Vidar Hartveit.

Han forteller at kulturskolens første undervisning var vinteren 1963. Den gang var det 120 elever, og tilbudet besto av blokkfløyte, fiolin, piano og klarinett.

— Det var lenge en ren musikkskole, men utviklingen har vært formidabel de siste årene. Nå er tilbudet mye større. Vi har totalt 1460 elever og mange på venteliste, sier rektoren.

— Hva er den største utfordringen i dag?

— Det er nok å nå flere lag i befolkningen. Vi har en del innvandrerbarn fra andre kulturer, men vi skulle gjerne hatt flere. Vi prøver å nå et bredere spekter. Tradisjonelt har kulturskolene representert middelklassen i Norge, men vi ønsker å være for alle.

Skryter av tilbudet

Den 11 år gamle fløytisten Erle Steinkopf spilte Charles Gounods inntogsmarsj under forestillingen, sammen med Matti Suni på klaver.

— Dette er veldig gøy. Spesielt. Jeg har spilt i foajeen her tidligere, men dette er annerledes enn jeg er vant til. Det er spennende at det er så stort publikum, sier hun til Fædrelandsvennen.

— Og hva er ambisjonene dine? Er musikken mest for gøy, eller vil du bli veldig god?

— Jeg vil bli litt god, men jeg har ikke lyst å jobbe med det. Jeg tror jeg vil drive med musikk på fritiden, sier 11-åringen.

Caroline Heen Aamold (17) er sanger, og har også opptrådt i Kilden ved flere anledninger tidligere. Hun skryter av kulturskolens tilbud.

— Det er virkelig gøy. Jeg har gått der lenge og det har alltid vært like gøy. De har et kjempebra opplegg, sier hun, og konstaterer at hun ønsker å fortsette med musikk så lenge som mulig.

— Jeg driver med musikaler, klassisk, pop, jazz, alt. Jeg håper jeg kan fortsette å studere musikk og holde på med det resten av livet.