— Det der er en uting, sier Agnes Kittelsen umiddelbart, når Fædrelandsvennen forteller om bruken av sosiale medier under forestillinger og konserter, som vi skrev om torsdag.

— En forestilling varer omtrent en og en halv time, og da bør publikum sørge for å få en best mulig opplevelse selv. Så der er jeg enig med Anne Ma, sier Kittelsen videre.

Egne båser

Skuespilleren Anne Ma Usterud reagerer på bruken av sosiale medier, og sier det kan oppleves svært forstyrrende for aktørene. Kilden mener derimot at den økende delingen av kulturopplevelser kan ses på som god reklame.— Man må ta seg tid til å skru av mobilen. Da viser man respekt både for skuespillerne, og selve opplevelsen, sier Kittelsen, som er i gang igjen med Riksteatrets turné med stykket "Bedrag" etter noen dager i Hollywood i anledning Oscarshowet.

— Vi har hatt en intern diskusjon om dette på Nationaltheatret, om det skal være lov. Det var snakk om egne båser, men så vidt jeg forstår ble det ikke noe av. Jeg mener det ikke burde være lov, sier skuespiller Henrik Rafaelsen, og utdyper:

— Det er ille nok at kritikerne bare har noen timer på å skrive en vurdering av en forestilling. Publikum kan dele opplevelsen etter forestillingen. Teater er ikke ferskvare, og bør være en motvekt til overfladiske oppdateringer, sier kristiansanderen.

Forskjell på konsert og teater

SIER TJA: Trym Bjønnes tror bruken av sosiale medier har kommet for å bli, men forstår at skuespillere kan oppleve det krenkende og respektløst. Foto: Sondre

De to skuespillerne er enige om at når teppet går opp, bør mobilen legges ned. Musikerne Trym Bjønnes og Charlotte Qvale er ikke like bombastiske når det gjelder konserter.— Jeg har vært mye på ungdomsskoler med Rikskonsertene, og der filmet ofte elevene med mobiltelefonene. Det er et tegn på at de setter pris på det vi gjør. Jeg synes det er vanskelig å uttale meg på generelt grunnlag, for det kommer veldig an på situasjonen, sier Bjønnes.

Setesdølen er godt kjent med sosiale medier. Artisten gjennomførte en twitterturné for to år siden, der han holdt nærmere 100 konserter i løpet av seks dager.

— Men jeg forstår at skuespillere kan oppleve dette som krenkende. Det handler om respekt, sier han.

— Det er større høyde for å ta et bilde og poste det under en rock- eller popkonsert enn i et teater, der det skal være stille. Etter konserten jeg hadde sist, så jeg at folk tok bilder. Men det plager ikke meg, og det er annerledes på en konsert. Som skuespiller har jeg aldri opplevd det, og der ønsker man det ikke. Det som skjer på en teaterscene, det skjer da og bare da. Og da er man avhengig av et lydhørt publikum, sier multikunstneren Charlotte Qvale.

Byttet tilbake til gammel mobil

— Publikum bør bruke sosial intelligens for å skjønne når de kan bruke sosiale medier. Men det har de gjerne ikke det, siden det er en debatt om dette, legger hun til.- Hos yngre er dette en vanlig måte å være sosial på, og det er med på å fortelle hvem de er, sier Bjønnes, som selv har lagt bort sin smarttelefon og gått tilbake til sin gamle telefon.

— Jeg hadde problemer med å konsentrere seg om arbeidet, på grunn av alle mulighetene som lå i smarttelefonen. Vi burde gjerne heller hatt en debatt på hvor mye tid dette tar, og hvordan det fjerner oss fra det virkelige livet. Det hadde vært mer interessant, avslutter Bjønnes.

SIER TJA: Charlotte Qvale mener det er forskjell på konserter og teaterforestillinger. - Jeg har aldri gjort det selv, for jeg går på konsert eller forestilling for å oppleve noe, sier mandalitten. Foto: Espen Sand