TIL HOVE: Et av verdens mest markante rockeband så langt på 2000-tallet. Foto: Jeff Christensen
TIL PALMESUS: Nelly Furtado, kjent for låter som "Promiscuous", "Maneater" og "I'm Like a Bird". Foto: Matt Sayles
TIL RAVNEFEST: Eugene Hütz og Gogol Bordello, kjent for svært energiske liveopptredener. Foto: PONTUS LUNDAHL
TO KONSERTER: Morten Abel har vært blant Norges fremste artister i mange år. Han spiller både på Odderøya Live og på Canal Street. Foto: Andersen, Ståle
TIL HOVE: Frank Ocean måtte avbryte sin konsert på Øyafestivalen i fjor, og det er store forventninger til hans opptreden på Hove i sommer. Foto: Gr tt, Vegard
STORT JAZZPROSJEKT: Bugge Wesseltofft kommer til Canal Street med sin egen "festival i festivalen". Han har med seg en rekke internasjonale toppmusikere til Arendal. Foto: Erichsen, Jarl Fr.
TIL RAVNEFEST: Kaizers Orchetsra er populære og gjør sin siste konsert i Kristiansand på Ravnefest, før bandet tar en lang pause. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: David Guetta, Kings of Leon og Nelly Furtado er kanskje de aller største navnene til sommerens konsertbonanza på Sørlandet. Tre svært forskjellige artister i tre svært forskjellige sjangre. Som til sammen appellerer meget bredt.

Men det fins noen norske toppnavn på programmet også. Kaizers Orchestra har kanskje vært landets aller fremste liveband de siste ti årene, og har gjort en rekke minneverdige konserter på Sørlandet.

— Har truffet med Kaizers

Til høsten takker Kaizers for seg, i hvert fall foreløpig. Og deres siste konsert i Kristiansand og omegn finner sted på Ravnefest, som arrangeres for første gang 28. og 29. juni i Ravnedalen.

Daglig leder for arrangørene Imperiet, Jørgen Skauge, kan også fortelle at fredagen med Kaizers har solgt godt allerede.

— Fredagen selger bra og ligger an til å bli utsolgt. Vi har truffet med Kaizers og Kurt Nilsen. Vi er ikke helt der når det gjelder lørdagen. Tydeligvis har vi ikke klart å overbevise folk om at Gogol Bordello er noe helt spesielt. Jeg hadde trodd at flere husket den fantastiske konserten deres på Plenen under Quart i 2006, sier Skauge.

Frustrerende for Nyhus

Odderøya Live-general Trond Åge Nyhus har hentet en av verdens største artister innen housesjangeren, men kan fortelle at sørlendingene har vært forsiktige med å kjøpe billetter til David Guetta-kvelden foreløpig. Majoriteten av solgte billetter er så langt fra andre deler av landet.

— Hvis trenden fortsetter kan vi ende opp med 65 prosent av publikum utenfra. Jeg snakker med sørlendinger hele tiden, som sier de har satt av helga og skal på festivalen - men de har ikke kjøpt billetter ennå. Det kan være litt frustrerende, for vi må forklare dette for artistens management - og de skjønner det ikke. Guetta selger 50.000 i utlandet og burde vært utsolgt umiddelbart. Vi er trygge på at det blir bra til slutt, men jeg skulle ønske det gikk litt fortere lokalt.

Mange VIP-pass

Fra Hovefestivalen melder presseansvarlig Gaute Drevdal, at salget av festivalpass er omtrent som i fjor, mens dagspassene selger noe bedre. Spesielt tirsdag, med headlinerne Kings of Leon.

Bookingsjef for Palmesus, Heine Strømme, hevder hans festival har solgt bedre enn noen gang.

— Vi har solgt nærmere 1400 av de 1800 billettene som ligger ute for salg til VIP-området, og nærmere halvparten av festivalpassene. Dette er det beste forhåndssalget vi har hatt noen gang, sier han.

Strømme er likevel enig i at det går litt sakte med billettsalg på Sørlandet.

— Hvis man sammenligner med Øya og Slottsfjell, så er vel de utsolgte for festivalpass nå. Men her nede tar det tid. Folk sier de kommer, men de venter med å kjøpe billetter, sier han.

Variert sommerfest

Gitarist Ronnie Jacobsen er prosjektkoordinator for "Sommerfesten" som arrangeres på Dvergsnestangen, i forbindelse med Kristiansand feriesenters femtiårsjubileum i juli. Der blir det en seks dager lang fest med pop, rock, blues, country og gospel.

— Vi er ikke redde for hard konkurranse. Dette er et rusfritt arrangement og vi henvender oss til et familiesegment. Jeg tenker at det er et godt supplement til det som allerede finnes, sier Jacobsen.

Han forteller at festivalen har en kapasitet på rundt 2000 pr. dag og satser på å trekke minst 1000 hver dag.

Mener Hove er best og mest spennende

Asbjørn Slettemark og Rune Slyngstad bedømmer festivalprogrammet i sør.

— Det blir ikke så mye større enn Guetta og Avicii i klubbsjangeren. Jeg ville trodd at det gikk rett hjem hos folk. Hvis det ikke gjør det, så er det kanskje et tegn på at den voldsomme interessen for dj-artister er i ferd med å visne litt, sier musikkekspert og programleder Asbjørn Slettemark, kjent blant annet fra NRK-programmene Lydverket og Pyro.

— Det blir interessant å se hvordan det går med Odderøya Live etter den klubbdagen. Guetta og Avicii har kostet mye penger. Det virker nesten litt som Quart-måten å gjøre det på: Tømme ut penger og håpe det går bra, sier Slettemark, som mener Hove har det beste og mest spennende programmet i sør.

— De har brede rocketing som Volbeat, klubborienterte Calvin Harris og fjorårets kanskje mest spennende artist, Frank Ocean. Dessuten rock, allsang og mainstream med Kings of Leon. Så henter de spennende artister for fremtiden også. Hove henvender seg til musikkinteresserte, mens Odderøya Live og Palmesus booker for å tjene penger. Og Palmesus ser ut som en hyggelig helg på Sørlandet. Furtado og Faithless er litt bakpå, men man har vel erfart på Sørlandet at det kan være lurt å hente artister som har vært med en stund.

— Hvis du må velge en konsert på Sørlandet i sommer, hvor går du?

— Det må bli Frank Ocean på Hove, sier Slettemark.

Rune Slyngstad, ekspert og anmelder for Fædrelandsvennen sier dette:

— Hove har de mest spennende navnene, hvis man ikke bare er interessert i de som er størst akkurat nå, men også de som kan bli det. Ravnefest og Odderøya Live favner bredt og godt. De er ikke spennende, men de er festlige og folkelige, mener Slyngstad, som er aller mest spent på hva Kings of Leon kan levere på Hove. Han legger til:

— Totalt er det noe for enhver smak. De som ikke finner noe de liker på Sørlandet i sommer - de har et problem.