— Det er ikke 50.000 kroner vi deler ut lenger. Det er 75.000 kroner, sier Kjell Nupen til Lars Morell.

— Oi!, sier en overrasket Morell.

- Sjenerøs gest

I forkant av fredagens offisielle stipendutdelingen på Sørlandets Kunstmuseum, er Lars Morell og medlemmer av styret i Kjell Nupens stiftelse for unge, utøvende kunstnere samlet til en lunsj i Nupens atelier på Hånes.

- Jeg setter utrolig stor pris på utmerkelsen og den økonomiske støtten. Det er en sjenerøs gest, sier Lars Morell. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Jeg setter utrolig stor pris på utmerkelsen og den økonomiske støtten. Det er en sjenerøs gest, sier Morell.- Jeg håper at den økonomiske støtten kan bidra til at man kan konsentrere seg om det man skal konsentrere seg om. Det kan være vanskelig å få det til å gå rundt i begynnelsen, og da kan både oppmerksomhet og støtte hjelpe. Det er et håndslag fra én kollega til en annen kollega, svarer Nupen, som håper at stipendet både vil gi selvtillit og anerkjennelse.

Vil styrke kunstlivet

Kjell Nupens stiftelse for unge, utøvende kunstnere ble opprettet i 2005, og har siden da delt ut penger til sju unge kunstnere på Sørlandet. Jan Freuchen, Erik Pirolt og Ann Cathrin November Høibo er noen eksempler på kunstnere som har fått stipendet. Stiftelsens formål er å bidra til å styrke kunstlivet på Sørlandet og fremme forståelsen for papirbasert kunst, samt å støtte andre ideelle formål.

Nupen ser etter kunstnere som har en samlet kunstnerskap. Hva slags stil de har er ikke viktig.

— Jeg vil hjelpe dem som tar kunsten på alvor. Vi har diskutert om vi skulle gi stipendet til Lars i flere år, men nå var det på tide.

Han mener at Lars Morell har kommet langt tross sine 35 år.

- Spennende kunstner

I sin begrunnelse for tildelingen skriver styret i stiftelsen at "Lars Morell er en spennende sørlandskunstner med et internasjonalt snitt, som gjennom flere år har vist en seriøsitet og et mangfold i sitt uttrykk og produksjon".

Morell ønsker å bruke pengene til å gjøre ferdig en bildeserie som skal stilles ut i sommer.

— Hva slags forhold har du til Nupen?

— Nupens bildekunst har betydd mye for meg. Selv om vi gjør veldig forskjellige ting, kan jeg identifisere meg med hans interesse for bildet og undersøkende tilnærming til dets problemstillinger.

Inspireres av illusjoner

Morell jobber ofte med bildeserier. Til gruppeutstillingen som åpner på samtidsmuseet i Antwerpen om tre uker, viser han en rekke teaterplakater som en ser fra baksiden gjennom glass.

— Du vet den følelsen når du kommer ut av teateret og du går forbi plakaten av teaterstykket du nettopp så? Du får et glimt av det du har sett som er over. Det er den følelsen jeg vil gjenskape.

Morell inspireres av estetikk og symboler brukt i Magi teatre fra tidlig 1900 tallet.

— Jeg er interessert i det som skjer når en gitt estetisk sjanger blir bearbeidet og satt sammen på nytt. Her kan det for eksempel være inspirerende å se hvor avgjørende lyssettingen kan være under utførelsen av et triks for å få illusjonen til å fungere. Akkurat som en illusjonist bruker lys og skygge, kan man komponere et bilde med lys og skygger, forklarer kunstneren.

Stipender til fem kunstnere

Kristiansand kommune delte også ut stipender på SKMU på fredag:

Sanger Benedikte Sofie Ribe får et utdanningsstipend på 25.000 kroner Foto: Eva Myklebust

Sanger Benedikte Sofie Ribe får et utdanningsstipend på 25.000 kroner. Hun fullfører nå sin bachelorgrad ved Franz Lizt Academy i Budapest.Under tildelingen ved SKMU sang hun en oprette og delte ut roser til tilhørerne, før hun kom med sin takketale:

— Tusen, hjertelig takk. Det er en ære å bli tildelt dette stipendet. Det betyr enormt mye for en ung kunstner i nybegynnerfasen. Det er den største motivasjonen i hele verden.

I sin begrunnelse fremhever juryen Ribes talent og prestasjoner i ung alder. Juryen "ønsker å støtte opp om sjangeren klassisk musikk som har hatt få søkere de siste årene. Det vurderes også som viktig å gi støtte til kunstnere som tar utdanning på velrenommerte akademier i utlandet".

Kjøper verktøy

Glassblåser Siri Gran Stokkeland får et etableringsstipend på 25.000 kroner. Hun har nylig etablert et verksted og utsalgssted i Skippergata.

Glassblåser Siri Gran Stokkeland får et etableringsstipend på 25.000 kroner. Kulturstyrets leder, Randi Haukom gratulerer. Foto: Eva Myklebust.

I sin begrunnelse skriver juryen at det er "spennende at hun velger å etablere seg i hjembyen etter mange år i utlandet. Samtidig fremhever juryen hennes solide bakgrunn og utdanning i et spesialisert fag som kunsthåndverker og glassblåser med interessante produksjoner".Kunstneren mener stipendet betyr mye:

— Det er gøy å bli verdsatt. Nå har jeg vært i utlandet i ti år, men har akkurat etablert verksted i Kristiansand. Med dette stipendet kan jeg kjøpe utstyr, slik at jeg kan tilbringe mer tid i byen.

Gir ut diktsamling

Forfatter Terje Dragseth får et arbeidsstipend på 30.000 kroner. Dragseth ønsker å bruke stipendet til research til en ny diktsamling som etter planen skal gis ut i 2015.

Forfatter Terje Dragseth får et arbeidsstipend på 30.000 kroner. Foto: Eva Myklebust

Juryen fremhever "hans markante og særegne forfatterskap og unike språkføring, ikke minst den siste boka Bella Blue, som fikk stor nasjonal oppmerksomhet med udelt positive anmeldelser".— Det var en glede å få stipendet. Jeg jobber profesjonelt som forfatter, og all økonomisk støtte gjør at jeg kan konsentrere meg mer om arbeidet.

- Lang merittliste

I tillegg er det to kunstnere til som får stipend:

Pianist og komponist Egil Kapstad får et arbeidsstipend på 30.000 kroner.

Juryen skriver følgene om Kapstad: "Kapstad er en ubestridt nestor gjennom årtier innen norsk jazz, med en svært lang merittliste både som pianist og komponist. Det kjennes veldig godt å endelig kunne vise at Kristiansand kommune setter pris på Egil Kapstad ved å tildele ham kommunens kunstnerstipend".

Billedkunstner Nar Jensen får et arbeidsstipend på 30.000 kroner. Jensen ønsker å bruke stipendet til å utvide sitt verksted i Randesund.

Juryen fremhever "hans lange, kreative og spennende merittliste over produksjoner, utstillinger og utsmykningsoppdrag siden 1980-tallet. De siste årene har han også brakt inn en spennende skulpturell utforming, ofte med kreative materialvalg, i verkene sine".