— Vi håper på mange bidrag fra arkitektfirma både innenlands og utenlands. Da Kilden ble planlagt fikk vi inn over 100 forslag, og jeg håper på samme slags respons nå, sier teknisk direktør Ragnar Evensen. Han har signert forslaget som formannskapet onsdag 13. januar skal ta stilling til. Det går ut på å lyse ut internasjonal arkitektkonkurranse for hvordan den gamle siloen på kaia kan huse både kunstgaven fra Nicolai Tangen og kanskje også Sørlandets Kunstmuseum og Kulturskolen. Det er allerede satt av en million kroner på årets kommunebudsjett til arkitektkonkurransen.

Ragnar Evensen vil hente inspirasjon fra Cape Town. Foto: Kjartan Bjelland

— Kunstmuseet og Tangen-samlingen har laget hver sine behovsutredninger som vil ligge inne i konkurransen, sier Evensen. Det var i høst det ble kjent at det kan være aktuelt å flytte kunstmuseet fra sine nåværende lokaler i den gamle katedralskolen, og inn sammen med Tangens samling i et nybygg rundt og i den gamle siloen. Denne ble vernet i 2010 etter å ha stått der siden 1935. ## Kanalbyen

Ideen om å ta i bruk siloen kom raskt opp da nyheten om Nicolai Tangens kunstgave til fra Kristiansand ble kjent i fjor vår. Samlingen består av 1000 verk til en verdi av 150 millioner kroner. Kommunen oppnevnte samtidig en arbeidsgruppe for kunstgaven ledet av daværende ordfører Arvid Grundekjøn. Med i gruppa er også teknisk direktør Evensen.

— Vi vil lyse ut idekonkurransen i to faser. Den første fasen vil se på området rundt siloen og hvordan bygget skal tilpasses beliggenheten ved Kanalbyen, sier Evensen. Søknad om byggestart til boligområdet for 700 leiligheter kan bli godkjent allerede i år.

Utforming

— Til konkurransens fase to vil vi velge noen av de beste forslagene som blir med videre. I denne fasen skal vi konsentrere oss mer detaljert om hvordan bygningen kan utformes, sier teknisk direktør Evensen.

Ifølge forslaget til vedtak i formannskapet skal fase 2 avsluttes 16. desember med rapport fra arbeidsgruppa og offentliggjøring av resultatet.

Arbeidsgruppa for prosjektet er foreslått utvidet, slik at følgende er representert: Ordføreren i Kristiansand, Nicolai Tangen, Arvid Grundekjøn (oppnevnt av Nicolai Tangen), John G. Bernander (oppnevnt av Nicolai Tangen), Sørlandets kunstmuseum, Kristiansand Havn/Kanalbyen, Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner (i kraft av å være medeiere av Sørlandets kunstmuseum), Kilden IKS, ett medlem av formannskapet, en representant for rådmannen i Kristiansand.

Sør-Afrikansk inspirasjon

— Hva slags utfordringer må tas hensyn til dersom man skal stille ut kunst i et lokale som dette?

— Utfordringene er betydelige, men det er også et ideelt bygg slik det er konstruert. Du kan si at siloen er en innadvendt bygning. Det kan hende det blir nødvendig å bygge inn bokser i bygget for å få stilt ut kunsten, sier Evensen. Han tenker også å hente inspirasjon fra et nokså likt prosjekt som nå foregår i Cape Town i Sør-Afrika.

Her bygges nå en 33 meter høy silo med 42 betongsylindre om slik at den kan romme en stor samling av afrikansk samtidskunst. Prosjektet er utformet av Heatherwick Studios, og bygget er sammenlignbart med Kristiansands 40 meter høye silo.