Nei. Vi teller 2014. Folk har tv hjemme. Flere tv'er. Og enda flere skjermer, for yngre mennesker ser stort sett film og serier på pc. Flere og flere laster ned underholdning og filmkunst via strømmetjenester, og slikt sett er det faktisk nokså utrolig at folk fortsatt går på kino. Men det gjør de og det er bra. For det er noe med å samle seg rundt kultur og dele opplevelser, og bli introdusert for noen man ikke visste man trengte eller likte. Det utvider oss som mennesker, både følelsesmessig og intellektuelt. Ennå handler filmkultur i Norge mye om kino. Det er verdifull kultur.

Men å kjempe en kamp for at dette fortsatt skal være et kommunalt ansvar, det er som å kjempe for at tiden skal stoppe opp og helst returnere til 50-tallet. Det er feil bruk av tid og ressurser. Det bør ikke lenger være et kommunalt oppdrag å eie kinoer. Filmkunsten er demokratisert i takt med den teknologiske utviklingen og borgere i Norge trenger ikke at dette tilbudet forvaltes av det offentlige for å bli opplyste og gode samfunnsborgere. Hensynet til den smale filmen kan heller ikke veie så tungt at det skal legge føringer for hva man skal bruke kommunale kulturkroner på. Argumentet er like smalt som filmen. Og — Barnefilmfestilvalen kan sikres på andre måter enn gjennom kinodrift.

Dette er det ideologiske spørsmålet rundt kinosalget i Kristiansand. Det andre spørsmålet er hvorvidt det egentlig er så god butikk å selge kinoen. Den går med overskudd, ikke så voldsomt, men 2013 viste et overskudd på 2,4 millioner etter skatt, og en forventning om at overskuddet vil øke i 2015 og 2016. Selv om det er litt ulike prognoser så tikker det inntekter inn. Likevel er kinodrift så på siden av det som bør være fokus for en kommune, at å selge seg ned er riktig og viktig.

Dessuten - så lenge salget bare handler om 49 prosent av aksjene ligger det ingen rystelser i kulturtilbudet. Rapporter fra andre kinosalg tyder ikke på det. Kristiansand kommune vil fortsatt ha kontrollen. På enda lengre sikt bør den vurdere å kvitte seg med den også. Både kontrollen, fokuset, arbeidsmengden og ansvaret.