— Vi har laget denne vardehytta i fjordkanten på Spitsbergen for å gjøre folk oppmerksom på miljøproblemer, spesielt det sårbare dyrelivet i Arktis. På stranda i Spitsbergen dør flere reinsdyr fordi de setter geviret sitt fast i gamle fiskegarn. I tillegg har flere isbjørner skadet seg på søppel. Myndighetene har for slappe holdninger til slike problemer, sier kunstner Solveig Egeland fra Kvinesdal, som bekrefter at hytta nå er ferdig.

Hytta er bygd på avfall, som ble samlet opp på sysselmannens søppeltokt i slutten av juli. Toktet ankom Longyearbyen søndag 27. juli. Da hadde teamet med seg 90 kubikk avfall, som for det meste bestod av gammelt fiskeredskap som nøter, trål, garn og bøyer. Nå er søppelet omgjort til en vardehytte. Kunstprosjektet er en del av «Ocean Hope».

— Mitt budskap er at jeg bruker kunst for å synliggjøre miljøproblemer, og å skape oppmerksomhet rundt et tema som folk tar for lett på, nemlig den økende miljøtrusselen som rammer oss alle, sier Egeland.

Fikk 350.000 i kunststøtte

Kunstprosjektet har skapt stor oppmerksomhet på Svalbard, og prosjektet har fått rikelig med støtte.

Kunstner Solveig Egeland er drivkraften bak kunstprosjektet på Svalbard. Hun mener den økende miljøtrusselen er et tema som blir oversett av myndighetene. Foto: Måns Salomonsen

— Vi fikk 350.000 i støtte fra Svalbards Miljøvernfond, noe vi setter stor pris på. Pengene har gått til blant annet utvikling av prosjektet, planlegging, lønn og opphold, sier kunstneren.Kunstneren har tidligere laget lignende hytter av marint søppel. Hun velger alltid en setting som hun selv mener er spektakulær.

— Jeg har tidligere laget hytter på vakre steder som Lista, Utsira og Hvaler Nasjonalpark. Men hovedmålet mitt har alltid vært å lage en hytte på Svalbard, der har vi fått mye inspirasjon fra, sier Egeland.

Gode hjelpere

Kunstneren har med seg blant annet filmskaperen Steffan Strandberg fra Vennesla og den lokale multikunstneren Ole Tellefsen.

Ole Tellefsen og Anne Sandnes dekorerer hytta med gammelt fiskeutstyr. Foto: Måns Salomonsen

— På dette prosjektet lager jeg ikke film. Jeg har rett og slett ferie, og absurd nok bruker jeg dagene til å snekre og sage 12 timer om dagen, ler Tellefsen.Han ble tilfeldigvis med på turen, etter at Strandberg tok kontakt.

— Det er absurd å være her egentlig, når jeg i utgangspunktet skulle vært i strålende sol hjemme i Kristiansand. Her er det fem grader, men likevel koser vi oss i midtnattsola, sier Tellefsen.

Regissør Steffan Strandberg har fulgt prosjektet med Egeland i ti dager.

Filmskaper Steffan Strandberg har vært på Svalbard i ti dager og fulgt kunstprosjektet. Foto: Måns Salomonsen

— Jeg snubler i garn, og er absolutt ingen handyman. Derfor bidrar jeg med å lage en dokumentarfilm om dette viktige prosjektet, sier Strandberg.Han ble tildelt 100.000 kroner i støtte fra Svalbards Miljøvernfond, men satser ikke på å selge filmen til tv.

— Nettfilmen er ment for å skape en snakkis på sosiale medier. Poenget med filmen blir å vise arbeidet til Egeland, og å spre budskapet om en økende miljøtrussel.

Dokumentaren slippes på selskapet Thelmax Film til høsten.