- Hvis denne tolkingen blir lagt til grunn, er det et skikkelig slag for hele Kultur-Norge, sier styreleder Tora Aasland. Foto: Torstein Øen

Fredag sendte hun e-post om saken til partikollega og kulturminister Torhild Widvey, og tok kontakt med Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H) for å mane til felles politisk mobilisering mot det de oppfatter som et fullstendig urimelig varsel fra skatteetaten.

— Vi kommer ikke til å gi oss i denne saken, og skal nå bruke juridisk kompetanse for imøtegå kravet, sier Helgø til Fædrelandsvennen.

— Det er naturlig å samordne saken med Stavanger. Det kan ikke være riktig å kverke kulturinstitusjoner på denne måten, sier ordfører Arvid Grundekjøn. Han leder Kildens representantskap, og har fått varsel om et momskrav på 294 millioner.

— Mitt håp er at vi kan få avklart og parkert dette i dialog med skattemyndighetene. Hvis ikke det holder, må det bli en avklaring enten i rettsapparatet eller ved at vi bringer det inn for høyeste politiske hold, sier han.

Stavanger konserthus eies av Stavanger kommune og sto ferdig i 2012 med en prislapp på om lag 1,3 milliarder kroner. Nå har de fått et momskrav for bygg og drift på 256.878.528 kroner. Foto: Torstein Øen

Stavanger konserthus eies av Stavanger kommune og sto ferdig i 2012 med en prislapp på om lag 1,3 milliarder kroner. Det ble altså bygget parallelt med søsterhuset i Kristiansand som kostet 1,7 milliarder og åpnet i 2012. ## Ny unntaksbestemmelse

Felle for dem begge var at det ble lagt inn en forutsetning om kompensasjon for merverdiavgift i budsjettet. Da byggene ble vedtatt oppført, i henholdsvis 2003 og 2006, forholdt de seg til gjeldene lov om momskompensasjon for kommuner og fylkeskommuner.

Men etter en dom i ESA i 2008 ble det innført en ny unntaksbestemmelse i kompensasjonsloven som medfører at retten til momskompensasjon bortfaller når aktiviteten som drives «kan være i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget».

- Dette henger ikke på greip, fastslår ordfører Christine Sagen Helgø. Foto: Torstein Øen

Det er denne som nå rammer de to institusjonene både når det gjelder bygg og drift. Det vil si at også kulturarrangementer rammes av unntaksbestemmelsen.— Vi er opprørt over kravet fra Skatt Vest. Dette ba vi om en avklaring på allerede i 2008, sier Helgø, som i egenskap av leder for konserthusets representantskap uttaler seg som eier av kulturbygget.

8. april i år ble de varslet av Skatt Vest om at skattemyndighetene vurderer å kreve tilbake nesten 257 millioner kroner.

— Vi fikk 250 millioner kroner av staten for å bygge konserthuset, og nå krever de altså tilbake over 256 millioner. Det henger jo ikke på greip, sier hun.

Har brukt sju år

Også styreleder Tora Aasland reagerer kraftig på det som nå skjer. ikke minst på at det har tatt skattejuristene i Finansdepartementet sju år å tolke den nye bestemmelsen:

— Vi visste at det var en grenseoppgang som skulle gjøres, og spurte allerede i 2008 hvordan reglene skulle forstås, sier Aasland til Fædrelandsvennen.

- Hvis denne tolkingen blir lagt til grunn, er det et skikkelig slag for hele Kultur-Norge, sier styreleder Tora Aasland. Foto: Torstein Øen

En forespørsel til Skatt Vest ble sendt videre til Skattedirektoratet som i sin tur sendte det til Finansdepartementet for at de skulle gi en avklaring. Men den lot vente på seg:— Først for to år siden fikk vi et svar fra departementet, men det var høyst uklart, sier Aasland.

— Og nå har de altså brukt sju år på å komme til en konklusjon, og har valgt å legge seg på en uhyre streng tolking av konkurransetenkingen og regelverket for kommunal momskompensasjon, sier hun.

— Hvis denne tolkingen blir lagt til grunn, er det et skikkelig slag for hele Kultur-Norge, sier hun.

Styret i Stavanger konserthus skal behandles saken om kort tid, og gi et svar til Skatt Vest innen fristen 1. juni.

Høres rart ut

Arbeidspartiets kommende nestleder Trond Giske var kulturminister fra 2005 til 2009, og har denne kommentaren:

— Dette høres rart ut. Dette er jo kulturhus som inneholder blant annet opera og symfoniorkester, som er tungt statlig-finansierte aktiviteter. Og Kilden er jo den største statlige kultursatsingen i Norge utenom Operaen i Oslo.

— Her må det gås noen runder for å få ordnet opp. Jeg forutsetter at kulturministeren raskt engasjerer seg i denne saken.