Galleri Bi-Z har aldri tidligere opplevd så stor interesse for en utstilling. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette var bare helt utrolig og vannvittig gøy. Da vi åpnet dørene var det en over 100 meter lang kø som svingte seg rundt hjørnet i Festningsgaten. Fra klokka 18.00 til 19.30 var det 1000 mennesker innom galleriet.

Det sier innehaver av Galleri Bi-Z, Bernt Bisseth. Han hadde torsdag kveld ikke telt opp hvor mye Kjell Nupen-kunst som ble omsatt, men sier at 80 prosent av de 210 grafiske arbeidene ble solgt i løpet av en time og ti minutter. Også et Nupen-maleri som var priset til 300.000 kroner skiftet eier.

Kamp om bildene

Katrin Fjellheim vant kampen om "Flygende Rosa", og selger Bernhard Bisseth kunne sette en rød prikk på kunstverket. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg sto i kø i over én time, men så lenge jeg sikret meg førstevalget mitt var det verdt det, smiler Katrin Fjellheim.Les også:

Arendalskvinnen var blant de mange som torsdag kastet seg inn i kampen om de i overkant av 200 grafiske arbeidene til avdøde Kjell Nupen. Etter å ha fått øye på sin favoritt «Flygende Rosa» til 22.000 kroner, prøver hun febrilsk å komme i kontakt med en av de travle galleriansatte. Bernhard Bisseth kom henne til unnsetning og noterer navn og klistret opp den røde prikken som viser at et bilde er solgt.

— Det er flere måneder siden jeg bestemte meg for å besøke denne utstillingen, og siden bildene var lagt ut på nett i forkant gjaldt det bare å være blant de første inn i galleriet, sier Katrin Fjellheim.

- Uvirkelig

Bernt Bisseth sier han aldri har opplevd noe lignende, og sier at han fikk en «ut av kroppen-følelse». De første begynte å stille seg i kø på utsiden 2,5 timer før dørene åpnet. Galleriet fant ut at de måtte servert kaffe og kake til de som ventet så lenge ute på fortauet.

En utstilling med over 200 av Kjell Nupens verker er ikke hverdagskost. Flere hundre sto i kø da Galleri Bi-Z åpnet dørene, og de ivrigste møtte opp 2,5 timer før. Foto: Kjartan Bjelland

— Det ble nok ekstra kamp om bildene, siden det for de fleste bare var et eksemplar. Nå håper jeg mange benytter anledningen de nærmeste ukene til å se på bildene uten at det er så mange tilstede, sier han.

— Jeg bruker ikke akkurat å stille meg i kø, men jeg forstod at denne gangen var det nødvendig. Med så mye folk er jeg strålende fornøyd med å ha sikret meg andrevalget, sier Kjetil Drangsholt.

Han forteller at han første gang lot seg fasinere av Kjell Nupens kunst på en utstilling i Husan i Farsund på 70-tallet. Den gang var han imidlertid student og tok seg ikke råd til å kjøpe kunst.

Ekteparet Liv og Kjetil Drangsholt smiler bredt etter å ha sikret seg Nupen-bildet som henger øverst til høyre i vinduet bak. Foto: Kjartan Bjelland

Mange på jobb

Galleriet hadde på åpningsdagen 10 ansatte på jobb.

— Folk ser ut til å ta det med godt humør selv om de ikke fikk førstevalget sitt. Men det er jo ikke fritt for at mange gjorde en solid innsats for å komme først fram til favorittbildene sine, sier tilkallingsvikar Karen Vigemyr.

Blant de mange som besøkte utstillingen på åpningsdagen var Reidun Erlandsen. Hun forteller hun satte stor pris på å få studere så mange av Kjell Nupens arbeider gjennom 40 år samlet på ett sted.