— Det er oppløftende og håpefullt, og det kan man kanskje trenge i verden. Det er mye tungt som skjer, og det kan være godt å sette seg ned med musikk for å løfte vekk tankene. Jeg tror mange har hentet mye styrke i dette stykket, sier Anne Marie Almedal.

"Messias" av George Friderich Händel,

Hun snakker om verket «Messias» av den tysk-engelske komponisten George Friderich Händel. Og først og fremst «Halleluja»-satsen, som stykket trolig er mest kjent for.— Den satsen er fantastisk, men det fins også en del bortgjemte perler inni stykket. Jeg har sterke følelse for hele komposisjonen, og jeg synes det er en av de flotteste som fins, sier hun.

Barndomsminner

Händel komponerte «Messias» i løpet av 24 dager på sensommeren i 1741. Verket hadde premiere i Dublin i april året etter og var i utgangspunktet knyttet til påsken. Etter hvert har det fått en sterkere tilknytning til jula.

Det er fantastisk å se små gutter klare å takle et så vanskelig stykke. Det bringer frem verdig sterke følelser

«Messias» tar utgangspunkt i Jesu liv, og teksten i «Halleluja»-satsen består av passasjer fra Johannes' åpenbaring. Dermed har den fått en naturlig plass i kirkerommet.

- Jeg var av og til med på øvelse med mamma og min tante som sang i Kristiansand Domkor, så jeg hørte det ofte - både på øvelse og i konsertsammenheng, sier Almedal, som i dag underviser på musikklinja på Vågsbygd videregående skole.

— Der synger elevene «Halleluja»-satsen av full hals når det nærmer seg jul, de får nok ekstra energi av at det nærmer seg juleferie. Og jeg har en sønn som synger i guttekor, og de har sunget verket med Sølvguttene. Det er fantastisk å se små gutter klare å takle et så vanskelig stykke. Det bringer frem verdig sterke følelser, sier Almedal.

Kulturskatt

Hun har aldri sunget noe fra «Messias» selv, men kristiansanderen sier stykket likevel har vært helt essensielt i hennes karriere.

George Friderich Händel. Kobberstikk av John Faber jr. etter et oljemaleri av Thomas Hudson fra 1749. Foto: NTB Scanpix

— Det ga meg innblikk i en klangverden som har har vært med på å forme måten jeg orienterer meg både som lytter og musiker. Musikken i kirka er en enorm kulturskatt, som har betydd mye for meg. Jeg satt på kirkebenken og tok til meg det musikalske landskapet og mystikken som ligger i mye av den klassiske kirkemusikken. Den har blitt en del av hvordan jeg tenker når jeg skriver selv, sier artisten.

Korene i Markens

Almedal forteller at musikk er en viktig del av jula for henne. Men hun er ikke begeistret for alle sangene som hentes fram i høytida.

- Jeg er glad i mye av musikken som spilles til jul, men det er jo en del lettvinte løsninger. Og i mange av julekonsertene er det de samme tingene som går igjen. Jeg heller nok mot det klassiske I julen, sier Almedal.

— Og jeg synes det er veldig fint med de små, søte korene og ensemblene som synger og spiller julesanger i Markens. Det kan være ålreit å få det midt i fleisen én gang i året, som en liten vekker, en liten påminnelse om at man må slappe litt av innimellom.