"Angsten for et helt alminnelig liv" følger kristiansandsjenta Vilde Stedal Kalvik. Foto: Frode Vestad
vestad2.jpg

— Dokumentaren følger kristiansandsjenta Vilde Stedal Kalvik i dagens Norge, hvor den nye generasjonen føler på presset om å bli noe stort og skille seg ut. Som tittelen sier kan dette prestasjonsjaget føre til en angst for et alminnelig liv, og noen ganger en handlingslammelse. Vi håper at filmen kan bli brukt i behandlingsapparatet i Norge, og rette fokus mot disse problemene, sier Kristian Landmark, som har samarbeidet med regien sammen med Frode Vestad fra selskapet Dokufilm.

vestad2.jpg

Onsdag kveld ble "Angsten for et helt alminnelig liv" vist under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Og Vestad var selv på plass for å se hvordan publikum tok imot filmen.— Det var en veldig bra visning,og responsen var utrolig fin. Det var ikke så mange som møtte opp for å se den, men de som gjorde det virket begeistret for filmen, sier Vestad, som også er produsent og fotograf for dokumentaren.

Filmen er laget i samarbeid med Sørnorsk filmsenter og ABUP.

Prestasjonsangst

"Angsten for et helt alminnelig liv" følger kristiansandsjenta Vilde Stedal Kalvik. Foto: Frode Vestad

Hånes-jenta Vilde Stedal Kalvik (25), som i dag studerer i Bergen, stilte opp i filmen fordi hun mener det er viktig å belyse tematikken rundt dagens prestasjonsangst.

— Jeg har slitt lenge med angst. Jeg merket det allerede på ungdomsskolen da vi begynte å få karakterer. Etter hvert utviklet jeg også en spiseforstyrrelse, som langt på vei var en videreføring av prestasjonsjaget. Rundt meg så jeg at flere andre følte det samme presset. At det var viktig å bli sett og hørt, viktig å oppnå noe som ble anerkjent. Ikke bare av sine nærmeste, men av mange, sa Kalvik til Fædrelandsvennen i fjor.

Musikkarriere

Videre fortalte hun at jaget etter en musikkarriere i studietiden også tappet henne for krefter.

— Jeg meldte meg ut av alt. Jeg gikk ikke ut for å treffe folk, jeg orket ikke lese aviser, se filmer, lese. Jeg holdt på med journalistikkutdanning, men fikk nok av alt som hadde med media å gjøre. Og jeg sluttet å spille musikk, for jeg følte meg mislykket fordi ingen hadde oppdaget musikken min.

«Campingliv», «Spray», «Dans for livet», «Skulk», «What love wrote» og «Sympho Noir» er resten av titlene som har tilknytning til Sørlandet. Kortfilmfestivalen varer fram til søndag kveld.