Kommunalutvalget skal behandle salg av gamle Kristiansand teater 8. mars. Teknisk direktør Ragnar Evensen og eiendomssjef Hans Christian Gram anbefaler å selge teatret til Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS).

— Rådmannens primære anbefaling er å akseptere tilbudet fra KNAS. KNAS ønsker å utvikle et student- og litteraturhus med tilhørende byrom til et nytt tyngdepunkt på kulturaksen mellom torvet og Odderøya i samarbeid med både Nordic Gadgets AS og Kristiansand kino AS, skriver de i sin innstilling til utvalget.

Arne Paulsen (t.v.) og Ernst Rune Saatvedt i Menko AS. Foto: Vegard Damsgaard

Det private konsulentselskapet Menko AS har det høyeste budet på 21 millioner kroner, som er en halv million over budet til det kommunale selskapet KNAS.— Det koker rett og slett ned til om kommunen vil selge bygget til seg selv, eller til en privat aktør med frisk kapital. Vi har det høyeste budet, og det blir spennende å se hva utfallet blir. Vårt fokus er å skape et hus med yrende liv, oppsummerer Arne Paulsen, daglig leder for Menko AS.

Student- og litteraturhus

Jan Omli Larsen er administrerende direktør i Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS). Foto: Rune Øidne Reinertsen

I innstillingen foreslås følgende vedtak:— Kommunalutvalget aksepterer kjøpstilbudet fra Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS) på Kongensgate 2a, 2b og Vestre Strandgate 4. Kristiansand Næringsselskap AS holder fast på sine opprinnelige planer for bygget:

— Vår hovedtilnærming er fortsatt et student- og litteraturhus. Vi vil presentere vår sak, og så får vi se hvordan det går, forteller administrerende direktør i KNAS, Jan Omli Larsen til Fædrelandsvennen.

Positiv

Leder av kulturstyret, Terje Næss, stiller seg positiv til innstillingen. Foto: Kjartan Bjelland

Leder av kulturstyret og Kristiansand arbeiderparti, Terje Næss, stiller seg positiv til innstillingen.— Lokalet har potensialet til å bli en arena og et ledende kompetansesenter for kultur, og KNAS har vært positiv til nettopp dette. Med den flotte beliggenheten i sentrum og alle de potensielle aktørene som kan bruke lokalet, så ser jeg veldig store muligheter fremover, sier Næss.

- Hvilke aktører ser du for deg i starten?

— I tillegg til både UiA og Scenekunst Sør, ser jeg også for meg at det blomstrende miljøet på Odderøya kan få bruk for lokalet. Gamle Kristiansand teater har alle forutsetninger for å gradvis bli et yrende kulturhus. Jeg vil trekke fram Aladdin som et godt eksempel på dette. De startet i det små for noen år siden med få aktører, men er i dag blitt et lite kraftsenter for kultur.

Skeptisk til klatrepark

Kulturstyret har ved tidligere anledninger i desember vært enige om at gamle Kristiansand teater bør brukes som utviklingsarena for kultur, men samtidig har de etterlyst mer konkrete bruksplaner fra KNAS. Likevel mener Næss at selskapet er et mye bedre alternativ enn Menko As, som først og fremst vil etablere en klatrepark i lokalet:

— Det blir for ulike interesser. Det er vanskelig å kombinere en klatrepark med en utviklingsarena for kunst og kultur. Hvis de skal rive eller bruke den store teatersalen så forsvinner en del muligheter og sjansen for en organisk utvikling for scenekunst og andre kulturaktiviteter, sier Næss.

Høyre-politiker og nestleder i kulturstyret, Kristin Wallevik, har følgende kommentar om budrunden:

— Vi er i utgangspunktet opptatte av at huset skal inneholde gode kulturtilbud, og at kjøperen som tilfredsstiller dette behovet best skal vinne budrunden.