Kronprinsen er festivalens høye beskytter og står for et av de mest celebre besøkene når det inviteres til festpremiere på "De gales hus" den 18. august. Filmen er basert på Karin Fossums roman med samme navn, og regisseres av Eva Isaksen.

— Selv om det er skummelt, er det ekstra stor stas å ha festpremiere i Haugesund. Spesielt stas er det jo at festivalens høye beskytter kommer, kommenterer Isaksen i en pressemelding.

Veteran

Det er langt i fra første gang veteranen Isaksen gjester Haugesund. Hun debuterte med "Brennende blomster" på 80-tallet, men er nok mest kjent for gjennombruddsfilmen "Døden på Oslo S". Hun har blant annet blitt beæret med Haugesunds ærespris "Den spillende faun" for sine mange premierer i forbindelse med filmfestivalene i byen. Isaksen er også kjent med Karin Fossums kriminalromaner ettersom hun har regissert tv-serier basert på flere av disse.

— Det er en stor glede å ha henne tilbake. Hun har åpnet festivalen flere ganger tidligere, og hun er en venn av både byen og festivalen, sier festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik.

Festivaldirektøren lover også at kronprinsen skal få en skikkelig oppdatering på hva som rører seg innen norsk film.

— Målet er å få satt sammen et skreddersydd filmprogram for kronprinsen, spesielt med vekt på norsk film. Festivalen åpner med "Den store revejakta", så kronprinsen skal garantert få se den, forteller Løvik.

Forventninger

Løvik er svært fornøyd med å få festivalens høye beskytter til årets festival. Han ser også fram til verdenspremieren.

— Jeg har ikke fått sett "De gales hus", men de som har sett den skryter voldsomt. Det er all mulig grunn til å ha store forventninger. Det er også spennende at det er mange nye fjes både foran og bak kamera, sier festivaldirektøren.

Galskap

Også programsjef Håkon Skogrand i den norske filmfestivalen er begeistret for både film og celebert besøk.

— Ikke siden Gjøkeredet har vi sett galskap behandlet så innlevende og engasjert som her, sier Skogrand, som spesielt roser Ingrid Bolsø Berdals innsats i den bærende rollen som Aina.

Bolsø Berdal stakk av med prisen for beste kvinnelige skuespiller under fjorårets Amandaprisutdeling. Foruten Bolsø Berdal kan filmen i tillegg skilte med navn som Fridtjov Såheim, Rolf Lassgård, Thorbjørn Harr, Hildegun Riise, Rolf Kristian Larsen og Andrea Bræin Hovig i de ledende rollene.