Komikeren Ben Stiller (42) mener han har forspilt sjansene sine for å kunne gjøre et Oscar-frieri a la Tom Hanks i «Forrest Gump», Dustin Hoffman i «Rain Man» og Sean Penn i «I am Sam».

I sin siste film «Tropic Thunder», som har norgespremiere neste fredag, gjør Stiller narr av både selvhøytidelige skuespillere og griske filmselskap-sjefer. Historien tar for seg en ytterst kravstor gjeng med skuespillere som spiller inn en krigsfilm i Vietnam. Da filmstudioet truer med å stenge pengekranene tar den oppgitte regissøren gjengen med ut i jungelen for å få litt genuin innlevelse. Og primadonnaene av noen liksomsoldater ender opp med å møte på en ekte fiende – et narkotikakartell med en grinete 12-åring i spissen.

R-ordet

Stillers rollefigur Tugg Speedman – er en falmende filmhelt som har reddet kloden i en rekke actionfilmer. Han har nettopp lagt et flaut forsøk på å få en Oscar-nominasjon bak seg: Simple Jack – historien om en psykisk utviklingshemmet mann som «tar igjen i hjertet for det han mangler i hodet» – ble en total fiasko.

– Kunne du ha gjort som Tugg Speedman – spille en «Simple Jack» i håp om å få Oscar?

– Ikke nå i alle fall, jeg tror den døren er lukket, flirer Stiller da vi treffer ham i London.

Kritikk

Rollefiguren Simple Jack ble kraftig kritisert av organisasjoner som taler utviklingshemmedes sak og demonstrasjoner preget premieren i USA. Folk mente bruken av ordet «retard» (åndssvak) minnet om en fortid med fordommer mot psykisk utviklingshemmede.

Vanskelige roller

– Jeg har alltid vært redd for å ta på meg den type roller. Når skuespillere spiller slike roller er det vanskelig å ikke være klar over at de faktisk ikke har disse funksjonshemningene. De som prøver skal ha ros for at de forsøker og lykkes i varierende grad, sier Stiller, som hevder at dersom folk ser filmen forstår de at spøken slår tilbake på skuespillere med oppblåste ego og ikke på minoritetsgrupper.

Stiller har ingen Oscar-nominasjoner og i mangel på filmroller før han slo igjennom med «Alle elsker Mary» i 1998, måtte han sørge for sine egne filmprosjekt hvis han skulle ha noe å gjøre. Siden den gang har han spilt i og produsert en rekke komedier med anstendige budsjett.

Kinosuksess

«Tropic Thunder» er allerede en kinosuksess i USA. Robert Downey Jr. spiller en overivrig karakterskuespiller som går så langt inn i rollen som en svart soldat at han gjennomgår plastisk kirurgi for å få mørk hud. En uvanlig vri som har fått enda flere kritiske røster til å runge. Jack Blacks rollefigur har før Vietnam-filmen kun spilt i filmer hvis tema består i promping. Også Matthew McConaughey, Nick Nolte og Tom Cruise stiller opp for regissør og produsent Stiller. Cruise, som kanskje er det største filmnavnet av alle, gir en uforglemmelig birolleopptreden som den ultimate griske studiosjefen som banner og steiker så spyttet spruter.

Stjernene ønsket regi

– Alle disse er fantastiske skuespillere og med et snev av ironi kan jeg si at de er folk som ville stille opp og bare være fantastiske uten å ta så mye regi, men de fleste skuespillere – meg selv inkludert – ser fram til å få regi for du vil føle at du deltar i noe som har en visjon, sier Stiller, som har jobbet med ideen om Tropic Thunder i 20 år og som har skrevet manus sammen med Justin Theroux og Etan Cohen.

– Jeg har aldri jobbet med noen som har ønsket regi mer enn Tom Cruise, Downey eller Jack Black. Samtidig har de veldig sterke meninger om hva de gjør, men de liker samhandlingen og det er morsomt som regissør. Det er gøy å jobbe med folk som er så smarte og ærlige, det utfordrer deg til å være tydelig på hva du ønsker.

– Kommer dere tre, du, Black og Downey Jr. til å jobbe sammen igjen?

– Det skal vi sikkert. Jeg vet ikke helt i hvilken formasjon, men vi hadde en veldig fin tid sammen og kommer sikkert til å gjøre det igjen.