KRISTIANSAND: Kick og På Hjørnet fylles denne helgen av metallband fra inn— og utland når årets Southern Discomfort går av stabelen. Programmet byr på både kjente, mindre kjente og totalt ukjente band. Det største trekkplasteret i år er hordalendingene i Enslaved.

Gleder seg Lørdag kveld står gitarist Ivar Bjørnson og resten av Enslaved på scenen som siste opptreden på Kick, før konsertene fortsetter utover natta på På Hjørnet. Bjørnson ser frem til opptredenen med stor entusiasme.

— Vi gleder oss enormt. Det er første gang vi spiller på festivalen, og det er en stor ære å stå øverst på plakaten, sier Bjørnson til fvn.no.

29. september kommer bandet med sin plate «Vertebrae», og Bjørnson lover at de vil spille minst en av låtene fra den etterlengtede oppfølgeren til «Ruun», som kom i 2006. — Det blir litt vemodig også, for dette blir den siste konserten vi gjør basert på «Ruun». 4. oktober starter vi europaturneen for å promotere det nye albumet, sier han.

Med unntak av liten opptreden i Tyskland i sommer, blir konserten i Kristiansand første gang bandet spiller materiale fra det nye albumet live.

På Quart to ganger

Enslaved har tidligere vært i Kristiansand to ganger, da i forbindelse med Quartfestivalen. Han er ikke i tvil om at han foretrekker Southern Discomfort fremfor Quart, som han har et noe ambivalent forhold til.

— Det virker som Quart var en organisme med en sykdom. Jeg tror musikkengasjementet var ekte, men samtidig var det et kynisk aspekt som spiste opp det positive, sier han.

Bjørnson sier han har et godt forhold til selve byen, men det er ikke alltid de har følt seg like mye hjemme. Som da en reporter lurte på hva de mente om byggingen av en gigantisk Jesus-statue ved Varoddbroa.

— Da følte vi at vi var ganske langt hjemmefra, ler Bjørnson.

Ingen skandaler

Quartfestivalen opparbeidet seg som kjent et visst skandalestempel etter hvert, men Bjørnson kan ikke huske å ha stått for noen av dem i løpet av sine besøk.

— Trommisen vår sovnet en gang i Baneheia på vei hjem fra nachspiel. Som en beryktet friluftsmann la han seg godt til i lyngen, og våknet ikke før han fikk høre noe høy buldring tidlig på morgenen, og fikk øye på masse folk med nummer på brystet. Det viste seg at han hadde sovnet i løypa til Sørlandsgaloppen (orienteringsløp, journ. anm.). Etterpå fikk han litt å drikke av en funksjonær. Det er vel den mest spesielle historien jeg kommer på, sier han.

På horehus i Mexico

I utlandet derimot er det andre boller ser det ut som. I et intervju med 730.no forteller Bjørnsom blant annet om en spillejobb på i Mexico. Da backstageområdet viste seg å være en liten bås, omgitt av en rekke andre båser hvor det satt damer med lite klær, var det liten tvil om hvor de var havnet.

— Slikt opplevde dere ikke på Quart?

— Nå skal det sies at vi faktisk ble booket til å spille på et horehus, så da stiller det seg jo litt annerledes, sier Bjørnson.

Selv synes han det var mer spesielt å bli møtt av en hel landsby ikledd liksminke i samme land.

— De feiret de dødes dag eller noe sånt. Derfor ble de ikke akkurat sjokkert over å se tradisjonelle blackmetal-effekter akkurat. Mest spesielt var det at det dukket opp damer i fire generasjoner, alle pyntet med dødningeskaller, og ba om autografer, sier han.

Arrangeres for femte gang

Southern Discomfort ble arrangert for første gang i 2002. I 2005 måtte festivalen avlyses på grunn av sviktende billettsalg, men det ser nå ut som festivalen står på trygg økonomisk grunn.

Redaktør av heavymetal.no, Yngve Jacobsen, levner festivalen gode sjanser i fremtiden.

— Det er til syvende og sist avgjørende å trekke større band til plakaten, men det er fra lederhold en sunn skepsis til å ikke vokse over evne, sier Jacobsen.

Les også: Ubehag på Caledonien

- Blant Norges beste metallband

Bandet har vunnet Spellemannsprisen for beste metal-album i 2004 og 2006, og er etter hvert blitt et av Norges mest anerkjente metall-band blant både kritikere og publium. Ifølge Bjørnson solgte Enslaved rundt 30.000 eksemplarer av sitt siste album, mesteparten i utlandet.

Redaktør Frode Øien i Scream Magazine mener Enslaved er blant Norges største ekstremmetallband, og overgås kun i popularitet av Dimmu Borgir og Satyricon. Plateanmelder og Hole in the Sky-arrangør Torgrim Øyre er delvis enig.

— Jeg tror likevel at et band som Immortal ligger et hakk over hva salgspotensiale og størrelse på spillesteder angår, men det er ingen tvil om at Enslaved hører til i toppsjiktet, sier han til fvn.no.

Fædrelandsvennen anmeldte Enslaveds «Ruun» til en en femmer på terningen.

Disse spiller under årets Southern Discomfort: Trendkill, Benea Reach, Mnemic, Lowdown, She Said Destroy, Enslaved, Deathhammer, Neongod, Atrox, Eon, Ørkenkjøtt, Krakow.