Polakker i Storbritannia går nå i strupen på BBC etter at den populære og prisbelønte radioverten Chris Moyles serverte følgende salve på luften:

— Min er erfaring med prostituerte er at de er veldig gode til å vaske og fabelaktige til å stryke klær, sa han 19. november, ifølge Sky News.

— Hvis du er polsk, så er du etter mitt syn veldig god til å stryke... og prostituerte... og veldig flink til å fikse biler, la han til.

(Innslaget kan du høre her )

- På tide å stoppe kjeften

Spøken har ført til en klagestorm mot BBC. Den polske nyhetssiden Infolinia.org har ledet an i protestene, og I skrivende stund har 1397 personer undertegnet et opprop mot BBC og Moyles:

— I programmet får lytterne høre at polakker er gode til å stryke klær og mekke biler. Prostitusjon og hallikvirksomhet er visst også blant våre spesialiteter, heter det i brevet til BBC.

— Interessant nok er det ingen andre minoriteter som blir stigmatisert på samme måte. Kanskje produsentene bak programmet tror de kan fornærme polakker som de vil, fordi mange ikke snakker engelsk.

Journalisten Powel Rybicki har følgende å melde, ifølge SkyNews:

— Det er på tide at polakker får stoppet kjeften på slike som Moyles. Hvorfor skulle vi være mindre fintfølende enn for eksempel homofile?

Avviser kritikken

BBC insisterer på at de ikke har prøvd å fornærme noen:

— Chris sa aldri at polakker var innblandet i prostitusjon. Spøken gikk ut på at prostituerte var flinke til å stryke klær og fikse biler. Dette ble sagt under en direktesending, og det var aldri meningen å støte noen, sier en talsperson for BBC.

— Han gjorde narr av idiotiske og urettferdige stereotypier, understreker talspersonen.

Dette er imidlertid ikke første gangen Myles er blitt beskyldt for å være rasist. I 2006 skulle han etter eget utsagn etterligne «en feit, svart amerikaner» under et intervju med skuespiller Halle Berry.

— Har vi et rasistisk øyeblikk her, spurte Berry ifølge Hiphopmusic.com.

Moyles forsvarte seg med at han var dårlig til å etterligne amerikanske aksenter, og BBC avviste kritikken også den gangen.

BBC i trøbbel

BBC har den siste tiden fått en del kjeft for sine frittalende programledere.

Størst oppstandelse ble det i oktober da komikeren Russel Brand og programleder Jonathan Ross tulleringte til «Hotell i særklasse»-skuespilleren Andrew Sachs (78) og la ut om hvordan de hadde hatt sex med barnebarnet hans.

Programmet ble tatt av luften, og to BBC-sjefer mistet jobbene sine.