ARENDAL: Hovefestivalen vil med en vellykket akkordløsning med leverandørene være ett skritt nærmere redningen, og med det kommer også utbetalingene. Totalt kan det dreie seg om regninger for opp mot ti millioner.

Festivalsjef Morten Sandberg i Hovefestivalen ønsker ikke å uttale seg om hvor mye de skylder totalt, men bekrefter at leverandørene har 5,6 millioner kroner til gode. Sandberg har tidligere bekreftet at festivalen skylder skattemyndighetene over 4 millioner kroner.

— Vi betaler kreditorene så fort vi har resten av finansieringen på plass. Planen er å betale alle leverandørene, offentlige avgifter og lønn i neste uke, sier Sandberg.

- Klarer å avslutte akkorden torsdag

I går kveld ble det klart at festivalen Oslo Live har betalt regningen til Quartfestivalen på vegne av Hove. Ifølge festivalsjef Morten Sandberg var Quart den eneste kreditoren som ikke godtok en frivillig akkord, det vil si å få betalt 65 prosent av beløpet som festivalen skylder. Hovefestivalen mener dermed at de nå har ryddet det viktigste hinderet av veien for å unngå konkurs.

— Vi går nøye gjennom alt sammen nå, og det ser ut som vi kan få avsluttet akkorden i morgen, opplyste festivalsjef Morten Sandberg i går kveld.

Festivalen er som kjent begjært konkurs av Skatt Sør, men klarer festivalen å betale skattemyndighetene før det berammede rettsmøtet 16. desember vil konkursbegjæringen bli trukket. Hove skylder 1,3 millioner til Skatt Sør i merverdiavgift, og rundt 3 millioner kroner i artistskatt. Regningene skulle vært betalt for lengst, men festivalen har fått en siste frist til 15. desember.

Ifølge Sandberg vil Skatt Sør trekke konkursbegjæringen hvis momsregningen på 1,3 millioner blir betalt innen denne fristen.

- Er dere nå sikre på å unngå konkurs?

— Ja, nå tror jeg vi skal klare å komme gjennom dette, sier Sandberg.

Avdelingsdirektør ved innkrevingen i Skatt Sør, Kathrine Stein, kan ikke uttale seg om hvilke krav som danner grunnlaget for konkursbegjæringen.

Friske midler fra investorer

Hovefestivalen har i løpet av sine to leveår gått med 13 millioner i underskudd, og har de siste månedene kjempet med nebb og klør for å unngå skifteretten.

Da politikerne i Arendal, som har bidratt med millioner i fødsels- og nødhjelp, møtte festivalledelsen i oktober fikk de klar beskjed: Hvis ikke lånet til kommunen på 4 millioner slettes er det kroken på døra. Gjelden ble dermed gjort til tilskudd, men med to viktige krav: At festivalen får slettet gjeld fra andre kreditorer, og får inn kaptital fra andre aktører.

Hovefestivalen har den siste tiden kontaktet flere mulige samarbeidspartnere, og ifølge Sandberg skal investorene stå klare til å spytte inn penger. Festivalsjefen ønsket ikke å si noe om hvem som skal bidra med hvor mye i går kveld, men det har tidligere vært snakk om 7 millioner kroner i frisk kapital. Pengene skal brukes til å betale kreditorene.

Aust-Agder Næringsselskap har bevilget 2 millioner, en halv million mindre enn det festivalen søkte om. I tillegg skal en festival, en privatperson og en leverandør være villige til å stille med 4,5 millioner. Eksisterende samarbeidspartnere skal også ha forpliktet seg til å bidra med mer penger hvis akkordløsningen går i orden.