KRISTIANSAND/ARENDAL: — Jeg har aldri sunget med så mange korister og fullt symfoniorkester før og gleder meg veldig. Det kommer til å bli helt fantastisk så jeg teller dager, sprudler Helene Bøksle.

De siste årene har hun opptrådt med Rein Alexander i Kristiansand Domkirke før jul. I år er tenoren byttet ut med Kristiansand Symfoniorkester og to hundre korsangere fra hele Sørlandet. Sammen skal de presentere verk fra ”Juleoratoriet”, ”Messias” og ”Nøtteknekkeren”. I tillegg blir det flere tradisjonelle, norske julesanger. Og publikum vil bli oppfordret til allsang.

— Jeg tror det er godt for folk å føle at de er en del av konserten. Å synge i Domkirka gir en helt spesiell stemning, mener Helene Bøksle.

HEKTISK JANUAR

De tre julekonsertene på Sørlandet er starten på en hektisk periode for 27-åringen. 12. januar slippes endelig andrealbumet ”Morild”. Samme dag starter en måneds lang turné med Rikskonsertene i Oslo og Akershus. I tillegg skal hun synge på Spellemannsprisen 24. januar i Oslo Spektrum. Før den tid skal hun også ha lært seg å håndtere et trekkspill(!). Det skal benyttes under turneen med Rikskonsertene.

— Folkene i bandet synes det var en kjempegod idé da jeg foreslo å spille trekkspill på turneen. De fant et lite, rødt trekkspill til meg som passet perfekt, og da kunne jeg ikke trekke meg selv om det var ment som en spøk, sier Helene Bøksle og ler.

Julen skal hun derfor bruke til å øve på de tre-fire låtene som skal framføres på instrumentet. Planen er å spørre faren, visesangeren Ivar Bøksle, om lure råd og knep.

— Jeg har aldri spilt trekkspill før, og tror grunnen til det er at pappas trekkspill var altfor store til meg. Han er jo nesten to meter lang, sier Helene.

NYTT ALBUM

Når hun har lært seg trekkspillets mysterier ser hun fram til å slippe ”Morild”, albumet som opprinnelig skulle ha kommet ut i september. Nå har det ligget og modnet lenge så Helene gleder seg til å presentere de nye låtene.

— Jeg er stolt av plata og har lagt hele min sjel og hjerte i den. Albumet er spilt inn live og jeg har med et fantastisk band med medlemmer fra hele Norden, forklarer artisten. Hun presiserer at det ikke ligger noen dramatikk bak albumutsettelsen. Den skyldes ifølge Helene at det passet best å vente med utgivelsen til etter jul.

På den måten kan hun konsentrere seg om å avslutte et hektisk år med julekonserter i Domkirken og i Arendal Kulturhus.

BARNDOMSMINNER

— Det skal bli godt å komme hjem og synge de sangene jeg elsker høyt. Å holde julekonserter betyr enormt mye for meg og er en stor del av mine juletradisjoner, sier Bøksle. Hun røper at det er knyttet fine barndomsminner til Bachs ”Juleoratoriet”.

— Jeg husker godt tidlige julaftenmorgener hvor mamma spilte denne mens det fortsatt var mørkt. Nå gleder jeg meg til å synge dette med et fullt symfoniorkester i ryggen.

— Tar du med deg trekkspillet?

— He-he. Jeg tror ikke det passer inn i ”Juleoratoriet” så det legger jeg igjen hjemme, sier Helene Bøksle.