Den nye platen fra U2, «No Line on the Horizon», solgte en halv million eksemplarer i den første salgsuken. Det er 350.000 færre enn hva bandets forrige plate, «How to Dismante an Atomic Bomb», presterte i 2004. Bandets management mente salgsnedturen var et tegn i tiden og viste til nedgangen i plateindustrien generelt.

Fornærmet

Nå tar Bono et forsiktig oppgjør med den ulovlige nedlastingen som plager musikkbransjen. Overfor USA Today innrømmer han at han er en smule fornærmet. Han har imidlertid ikke lyst til å være noen fanebærer mot piratvirksomheten slik Metallicas Lars Ulrich forsøkte da han gikk til søksmål mot Napster for ulovlig spredning av bandets musikk.

– Folk tror at sånne som meg er overbetalt og de tar ikke feil. Poenget de går glipp av er hvordan en låtskriver får betalt. Det er ikke rom for en Cole Porter i den moderne tiden, sier Bono til avisen.

Nedgang

Det amerikanske platesalget har ifølge Nielsen Soundscan hatt en nedgang på 12 prosent det siste året. USA Today melder at den nye U2-platen ble lastet ned minst 445.000 ganger før den offisielle utgivelsen. Platen var å finne på nettet 13 dager før tiden.

– Det er ikke for rike rockestjerner å be om mer penger, men noen bør kjempe for artistkolleger fordi dette er galskap. Musikk har blitt som vann fra springen, en nyttegjenstand, mens det for meg er en hellig ting. Så jeg er litt fornærmet, sier han.

Bandet lanserte turnéplanene sine i denne uken og Norge er ikke et av landene som får besøk. U2 besøker imidlertid Sverige i slutten av juli.