KRISTIANSAND / OSLO: – Jeg leste i en nettdebatt at det ikke er menneskerett å tjene penger på musikk. Jeg synes ikke at det er en menneskerett at man skal kunne laste ned musikk gratis, sier artist Erik Faber, til fvn.no.

LES OGSÅ: Disse har signert oppropet

Sammen med sørlandsartister som Thom Hell, Anne Marie Almedal, Jan Bang, Erik Honoré og Heroes & Zeros, og nesten 300 andre norske artister har han undertegnet et opprop mot piratdelt musikk.

— Det er en utbredt misoppfatning at alle artister er søkkrike og at det dermed ikke er synd på dem. I Norge er det ikke slik at mange artister er søkkrike, sier Faber.

Tall fra bransjeorganisasjonen IFPI viser at musikksalget har sunket med rundt 40 prosent de siste ti årene. Det ble i fjor solgt 9,1 millioner fysiske plater og singler, mens nettomsetningen av lovlig musikk var på vel 42 millioner kroner.

— Det er vanskelig å sette tall på ulovlig nedlastning eller vite noe om omfanget. Vi ser jo at salget av CD-er synker. Da jeg gav ut min første plate måtte man selge 30.000 for å få gullplate, nå må man selge 15.000, sier Faber.

Flere sørlendinger på The Pirate Bay

Fvn.no søkte lørdag formiddag på flere piratnettverk hvor musikk blir delt ut gratis. Både Heroes & Zeros, Faber og Anne Marie Almedal er blant artistene som er gjort tilgjengelig.

— Jeg har skrevet under på oppropet fordi det er på sin plass at musikerne tar tak. Vi må forsvare vår posisjon som inntektsmottakere. Vi kan ikke gi fra oss musikken gratis, mener musiker Anne Marie Almedal.

Almedal, som nylig har vært aktuell med lydsporet i den NRK-sendte TV-serien "Himmelblå", mener at artistene må ta større del i problemet.

— Saken har ulmet litt og folk har nok vært litt lammet fordi det har gått så fort. Det pågår en prosess som preger alle og artistene må nok ta mer tak i problemet, mener artisten.

Punktfestival-sjef startet opprop

Det var musiker og forfatter Erik Honoré, som også er kunstnerisk leder for festivalen Punkt, som startet oppropet. Han er glad for at mange artister støtter saken mot piratkopiert musikk.

— Det startet som en erkjennelse om at musikerne ikke kom på banen, og at det kunne virke som en legitimering. Det gjorde at jeg til slutt kom på banen, forklarer Honoré.

LES OGSÅ: Disse har signert oppropet

I flere uker har oppropet vært tilgjengelig på nettet og musikere fra hele landet har signert.

— 10-15 musikere ble enige om oppropet og de nesten 300 andre som har signert har forholdt seg til det, sier Honoré.

- The Pirate Bay er blitt symbolet på denne saken, men oppropet retter seg ikke direkte mot dem. Vi henvender oss til politikere for å skape konsensus om at opphavsrett er noe det bør være tverrpolitisk enighet om. Og da er The Pirate Bay stjerneeksempelet, sier Honoré.

Målet var at oppropet skulle presenteres på SV sitt landsmøte om noen uker, men det ble fremskyndet i forbindelse med The Pirate Bay-dommen.