Førsteamanuensis ved institutt for informasjon og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Leif Ove Larsen, har kulturjournalistikk som et av sine spesialfelt. Han tror ikke at all PR er god PR når det kommer til tilfellet Ari Behn.

– Oppslagene de siste dagene kan slå to veier for Ari Behn. Han får mye omtale fordi en konfrontasjon som dette er journalistisk godt stoff. Men det kan også skade ham kommersielt som forfatter fordi han risikerer å støte fra seg det breie lag lesere som man kan kalle middlebrow-leserne, lesere som setter pris på det Behn kaller ufarlig underholdningslitteratur, sier Larsen.

Risikosport

Munnhuggeriet mellom Ari Behn og Erlend Loe startet etter at sistnevnte slaktet førstnevntes innsats på svensk tv. I sin blogg som publiseres på Aftenbladet.no, Adressa.no, Fvn.no og Bt.no erklærte Loe at « Aris opptreden på Skavlans svenske talk show sist fredag er noe av det pinligste jeg har sett på tv på veldig lenge. Måten han forsøkte å snakke svensk på, det han hadde å si, den manglende forståelsen for hvordan han oppfattes utad, måten han nesten umuliggjør forfattergjerningen sin på ved å gjøre dette til en kampsak som blåses ut av alle proporsjoner, det er trist å se på... » Ari Behn tok til motmæle og i et leserinnlegg i Dagbladet slo han fast at « Erlend Loe er et furubord i norske hjem. Enkel å montere. Slitesterk og ubehjelpelig firkantet i forme n.»

Larsen er ikke sikker på om Behns kraftsalve har noe for seg.

– Kommersielt er utspillet fra Behn et risikoprosjekt. Men utspillet, der han fra et elitistisk standpunkt kritiserer Loe, kan ses på som et forsøk på å skaffe seg en sterkere posisjon – mer symbolsk kapital — innenfor det litterære feltet, sier han.

Blogg

Loes blogg har blitt heftig debattert, spesielt etter Dagbladets oppslag.

– Reaksjonene fra folk som svarer på blogger og til dels legger igjen aggressive kommentarer mot Behn kan tyde på at det er mange der ute som reagerer på hans kritikk av Erlend Loe og ser at det indirekte er kritikk av deres egen smak, mener Larsen.

Han tviler på om saken vil ha noe å si for boksalget.

– Det som skjer nå vil ha lite å si for salget av boka hans som kommer ut i høst. Markedsføringstiltakene ved bokutgivelsen og den tilhørende medieomtalen vil ha mest å si for salget, mener han.

Feider

Høgskolelektor Magne Lindholm ved Journalisthøgskolen hevdet i et kommentarinnlegg under Loes blogg at det de to forfatterne bedriver er «en urgammel type revirkrangel etter hanndyrloven, av den typen hunder og okser setter i gang når de slippes inn på samme område». Larsen er ikke sikker på om disputten mellom dem har noen seriøs innvirkning på litteraturdebatten.

– Er det sunt med slike forfatterfeider som dette i et lite land som Norge?

– Det er godt for tabloidpressen i alle fall, men om det bidrar mye i den generelle litterære debatten i Norge er jeg mer usikker på, sier han.