— Hva er det som gjør at én festival skal støttes med 600 000 kroner og andre med ingenting? Hva er det vi bruker skattebetalernes penger til, spør Gunn Iversen Stokke, leder i Skaun Senterparti og styreleder i kulturfestivalen «Kristin på Husaby».

Hun reagerer sterkt på Storåsfestivalens booking av stripperen og pornostjernen Caroline Andersen. Tidligere i år fikk Storåsfestivalen 500 000 kroner i støtte fra Sør-Trøndelag fylkeskommune i tillegg til 600 000 kroner fra Blilyst, et utviklingsprogram for ti kommuner i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Hedmark. Stokke vil nå ha debatt om hvilke kriterier som skal gjelde.

  • Jeg synes ikke et slikt show har noe å gjøre på en festival som får så mye offentlig støtte, sier Stokke, som gjerne vil se fylkeskommunens begrunnelse for å velge en festival fremfor de andre.

I 16 år har kulturfestivalen «Kristin på Husaby» fokusert på litteratur og kulturelle opplevelser på historisk grunn - og blitt avspist med småpenger fra fylkeskommunen. Eller som i år, med null kroner i støtte.

  • Vi er kanskje litt tyngre, litt kjedeligere og litt snevrere enn Storåsfestivalen. Men vi har faktisk 5000 publikummere, som ikke er lite for en så liten bygd, sier Stokke.

I år går programmet over fire dager, fra 14.-17. august, med litterært spa, middelaldermarked, konserter og festivalutstilling. Festivalen jobber tett opp imot lokale skolebarn, hvor temaet «Rett og gæli» knyttes både til musikkspillet Skottet i Buvika og til Kristin Lavransdatter-trilogien.

  • Dette må da være like viktig som Storås, spør Iversen Stokke, som tror mange av småfestivalene passer bedre inn i fylkeskommunens egne formålsdokumenter om kultur som skaper lokal tilhørighet, verner om kulturarven og synliggjør Trøndelags ressurser.

  • Storås har fått midler som den institusjonen de er og måten de har greid å bygge opp virksomheten sin på. Artistprogrammet var ikke på dagsorden da vi bevilget pengene, sier Arne Braut, fylkesvaraordfører i Sør Trøndelag.

Han vil ikke sette den ene festivalen opp imot den andre, og mener fylkeskommunen støtter et bredt spekter med kulturaktiviteter, fra det «seriøse» til det «populistiske».

  • Men jeg må ærlig innrømme at det er andre typer aktiviteter enn dette showet som gjør Storåsfestivalen bra.