Superfamily har lagt Tromsø, Trondheim, Bodø og Haugesund bak seg på den pågående Norges-turneen. I kveld står Stavanger for tur før ferden går videre til Grimstad, Kristiansand, Oslo og Bergen. Backstage på Folken i Stavanger sitter Steven Ray Wilson og Kim Granholt og forsøker å oppdrive dugende kaffekopper. Førstnevnte har funnet et ølglass av plast, men ettersom han er utdannet kjemiker er han en smule skeptisk til måten plasten reagerer på varmen.

– Plasten inneholder ftalater, sier han.

– Unnskyld?

– Ftalater. Det er ikke bra.

Nemlig. Superfamily er altså et band man faktisk blir litt klokere av å intervjue. Et lite søk på SFTs nettsider forteller at ftalater hovedsakelig brukes som mykgjørere i plast, og at de finnes i mange produkter vi bruker til daglig. Det viser seg at enkelte av disse stoffene er klassifisert som reproduksjonsskadelige, og det er kanskje ikke noe særlig for et rockeband på turné.

Superfamily skal spille på Kick Scene Fredag 25.september. Du kan vinne billetter til konserten her.

Plate

Etter at en mer passende kaffekopp er plass forteller Wilson og Granholt at de er relativt fornøyde med hvordan det nye albumet «Guns tonight» har blitt mottatt.

– Før vi i det hele tatt begynte å spille inn platen var vi ganske edruelige i forhold til hvordan den ville bli mottatt. Den forrige platen fikk jo utrolig bra kritikker. Kritikerne har nok litt skarpere kniver denne gangen, men jeg synes at denne platen er bedre, forklarer Wilson.

Førstesinglen «Let’s go dancing» har blitt en vel så stor radiohit som det «The radio has expressed concerns about what you did last night» ble, og Wilson er fornøyd med at flere anmeldere har oppdaget og belyst tematikken på albumet. I presseskrivet bandet sender ut til oss journalister heter det at «ærefrykten for teknologi under den kalde krigen er hovedtema».

– Dere er ikke redde for å framstå som en smule pretensiøse?

– Joda. Jeg vet ikke helt hvorfor vi går så langt ut som vi gjør. Jeg har ikke lyst å skrive om helt utrolig hverdagslige ting, sier Wilson.

– Likevel er det jo vanlige menneskeskjebner som er skildret i sangene, skyter en litt mer nøktern Granholt inn.

– Da vi hadde den første forhåndslyttingen til albumet slo det meg jo at det faktisk ikke var noen direkte referanser til for eksempel kald krig. Jeg hadde imidlertid lyst å ha det som et bakteppe da jeg skrev tekstene. Tematikken var på plass før tekstene var påbegynt, forteller han.

Deler av det nye albumet kan høres på MySpace. Hele platen finnes også på Spotify. Et videoopptak fra konserten i Trondheim finnes på www.stv.no.

Krig

Den forrige platen hadde andre verdenskrig som et overordnet tema, og årets album tar altså for seg den kalde krigen.

– Hva blir det neste?

– Vi har ingen stor helhetlig plan. Frank Zappa påsto jo at alle hans plater var en del av en helhetsplan, men en slik plan har ikke vi, humrer Wilson.

– Det høres ut til å være like mye radiovennlig og umiddelbart materiale på den nye platen som på den forrige?

– Det er jo anmelderne uenige om. Førstesinglen gjorde det jo bra, og den andre ser ut til å bli godt mottatt også. «The radio has expressed concerns about what you did last night» var imidlertid vår første store hit, og vi vil aldri få en slik førstegangsopplevelse igjen.

– Hvordan ser dere på denne platen sammenlignet med den forrige?

– Denne er varmere i lydbildet. Forrige gang var det mye maskiner. Nå er det mer trommer og gitarer, og dessuten synes jeg syngingen er mer organisk, sier Wilson, som utvilsomt er den mest snakkesalige av de to.

Studiopsykose

Bandet tilbrakte ni måneder i studio. De to er enige om at det var i lengste laget.

– Å lage en plate skal ikke ta lenger enn to måneder, erklærer Wilson.

Akutt beslutningsvegring førte til at studiooppholdet ble i lengste laget.

– Folk sa til oss at «nå må dere stoppe». Vi sa det til hverandre også. 1. februar var deadline. Så ble det første mai, første juni og første juli, forteller Granholt.

«Studiopsykose» er begrepet de bruker for å beskrive følelsen.

– Du blir sittende så lenge at du til slutt ikke hører låta lenger. Det er som når du sier et vanlig ord mange ganger; til slutt høres det rart ut uansett, sier Wilson.

– Neste gang er jeg sugen på å ha én produsent som er med gjennom hele prosessen. Forhåpentligvis går det litt kjappere da, drømmer Granholt.

Krangling

Superfamily blir ofte omtalt som et av landets mest velutdannede band. I et band der samtlige medlemmer har minst hovedfag/mastergrad kan det kanskje tenkes at diskusjonene i turnébussen er på et litt høyere nivå enn i andre band?

– Vi har ofte quiz, forteller Granholt.

Diskusjoner forsøker de å unngå.

– Det blir fort dårlig stemning. Realistene står mot humanistene. Flere i bandet er for eksempel sikre på at det ikke er noe som heter «atomer». Diskusjonene kan bli en smule opphetet, forklarer Wilson.

Et eksempel på en slik diskusjon var da et bandmedlem hadde funnet en svensk avisartikkel om björndjur, eller bjørnedyr som de heter på norsk. Det er snakk om en liten krabat som omtales som verdens tøffeste dyr.

– Artikkelen påsto at dyret hadde overlevd det absolutte nullpunkt, forteller en engasjert Wilson.

Til de av leserne som ikke har kjemiutdanning har denne journalisten lest seg nok opp til å opplyse at det absolutte nullpunkt er den laveste mulige temperatur. Nullpunktet er minus 273,15 grader eller 0 Kelvin.

– Det er bare tull at noe kan overleve det. Under null Kelvin slutter atomer å bevege på seg. Humanistene i bandet påsto likevel at det var mulig, forteller en irritert Wilson.

– Da er quiz eller 20 spørsmål tryggere, forklarer Granholt.

Zeppelin

Bandet har fått en ny hobby på denne turneen: Framføring av coverlåter på lydsjekk.

– Vi hadde en Led Zeppelin-variant i går. I Lillehammer spilte vi Metallica. Vi hadde også en ganske bra runde på Dire Straits og James Brown, ramser de to opp.

– Er dette noe vi får se på konsertene framover?

– Hehe. Det hadde vært utrolig artig, men det hadde nok brutt med helhetsbildet, flirer Wilson.

– For de som ikke har sett dere live tidligere: Hva kan folk forvente seg på konsertene?

– Jeg kommer til å bli pisket. Sex-pisking har jo en ganske grei underholdningverdi, sier Wilson.

– Så da bør tittelen på denne artikkelen bli «Superfamily lokker med sex-pisking»?

– Haha. Ja, det er klart.

Da er agnet lagt ut. De av leserne som lar seg lokke av løfter om pisking kan se bandet på følgende steder de neste månedene:

* 19. september — Folken, Stavanger

* 24. september - Luftslottet, Grimstad

* 25. september - Kick Scene, Kristiansand

* 26. september - Rockefeller, Oslo

* 02. oktober - Hulen, Bergen

* 17. oktober - Uka i Alta