Det er bare noen uker siden Gaute Heivolls "Før jeg brenner ned" ble lansert for et internasjonalt publikum i London. Nå har Heivoll gjort ferdig en ny roman som finner sted i hjembygda Finsland. "Over det kinesiske hav" kommer ut i midten av august.

Beslektet

— Boken er på mange måter beslektet med "Før jeg brenner ned". Det er en roman som er bygd over hendelser om faktiske personer, og den er lagt til min hjembygd, sier forfatteren til Fædrelandsvennen.

— Romanen finner sted fra 1940 til midt på 90-tallet og handler om et ektepar som fikk bygget et stort hus midt i bygda for å ta mot psykisk syke pasienter. Åndssvake og vanføre. Disse ble boende i huset, noen av dem så lenge som 30 år. Min historie kretser rundt denne familien, som også fikk egne biologiske barn som vokste opp med pasientene, forteller Heivoll, som også røper at en katastrofe rammer familien og forfølger dem gjennom historien.

Menneskeverd

Bøker som er basert på virkelige hendelser har en tendens til å bli kontroversielle. 34-åringen tror ikke det blir noe problem denne gangen.

— Dette er en humanistisk roman, den handler om menneskeverd. Og den er skrevet i forståelse med familien, selv om det er fiksjon som er basert på virkelige hendelser, sier han.

"Før jeg brenner ned" kom i 2010 og ga Heivoll strålende anmeldelser og en rekke prisnominasjoner. Boken var basert på en av norgeshistoriens mest omfattende pyromansaker, som fant sted i Finsland i 1978. I forbindelse med utgivelsen kom han over historien som han nå forteller i "Over det kinesiske hav".

— Jeg skrev først "Kongens hjerte" for å komme litt bort fra "Før jeg brenner ned" og den måten å skrive på, men denne historien fascinerte meg i så stor grad at jeg måtte skrive den, sier Heivoll. Som lenge hadde følelsen av at dette skulle bli hans siste bok. Men den følelsen har han hatt før.

— Jeg følte det underveis, og sånn tror jeg nesten det må være for meg. Akkurat nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre videre, men min erfaring er at det dukker opp noe etter hvert.

Universelt

Han er glad for at "Før jeg brenner ned" nå har fått et internasjonalt publikum, men selv vil han helst distansere seg fra det.

— Det føles rart, men jeg har lært meg å leve med det. Den boka begynte tidlig å leve sitt eget liv og har fortsatt med det. Jeg setter pris på å få lesere, men jeg forsøker å legge det jeg har skrevet langt bak meg, slik at jeg kan konsentrere meg om nye ting og spore opp historier som fascinerer meg. Jeg prøver å fristille meg fra alt, sier han.

Men Heivoll tar også suksessen som et bevis på at det kan springe noe universelt ut fra det lokale og nære.

— Det er en tanke som har stått sterkt hos meg hele tida, og som også ligger til grunn for denne historien. Alt som er bredt og universelt er også lokalt og nært, sier han.