KRISTIANSAND: — Det er sykt mye av disse pengene som havner i Bergen og Oslo. Der er musikerne flinke til å skrive søknader. Nå vil vi sette oss som mål å vise at det skjer mye på Sørlandet også, sier Solveig Knudsen.

Prosjektlederen for Sørfs søknadsskriverkurs står foran et førtitalls elever fra alle tre klassetrinn på Vågsbygd videregående skoles musikklinje og snakker.

Sammen med Sørf-leder Kjetil Nordhus var Knudsen torsdag formiddag innom både Vågsbygd videregående og musikkutdanningen på UiA.

73 prosent til Oslo

Der orienterte de studenter, elever og lærere om Sørfs store prosjekt i høst, nemlig et søknadsskrivekurs i åtte moduler beregnet på musikere på ulike nivåer. Prosjektet er finansiert av Cultiva, og kursledelsen er ved representanter for enten Sørf eller Karmakosmetix Records. Det er også opprettet en Facebook-side med navnet "søknadsskolen", og utover høsten settes det opp en rekke gratis kurskvelder med ulikt innhold avhengig av nivået på deltagerne og hva slags institusjoner det skal søkes penger fra.

Ifølge en telling plateselskapet Karmakosmetix gjorde for tildelingene mellom 2008 og 2011, gikk 73 prosent av pengene fra Fond for lyd og bilde i disse årene til Oslo, Akershus og Buskerud. I denne perioden fikk Vest-Agder fire tildelinger mot Oslos 236. ## "Over the top"

— Det har helt klart sammenheng med både antallet søknader og nivået på dem. Vi får tilbakemeldinger om at nivået på søknadene ofte er for lavt. Det gjelder både til lokale instanser som kommunen og Cultiva Express, og til nasjonale ting som Fond for lyd og bilde og Norsk kulturråd, sier Sørf-leder Kjetil Nordhus til Fædrelandsvennen. Til de førti elevene sa han dette:

— Skal dere kunne leve av musikk er det helt nødvendig å lære seg å skrive søknader. Hvis dere lærer dette nå slipper dere å lære det når dere er 30 og over the top" slik som vi, sa Nordhus som selv har bakgrunn som utøvende vokalist. For tiden synger han med gothmetallbandet Tristania i tillegg til virksomheten som Sørf-leder.

Søknadsfrist

— Alle musikerne her fra byen som jeg har spilt med har gått på Vågsbygd videregående, så derfor har jeg tro på at dere er en viktig del av framtida for musikklivet i Kristiansand. Vi har ganske store forhåpninger til dere, sa Nordhus.

— Det gir utrolig store muligheter hvis dere lærer dere å skrive søknader. En av workshopene våre i høst legges opp mot en av de viktigste søknadsfristene. Dit kan dere ta med dere laptopen og få hjelp til konkrete søknader, reklamerte Solveig Knudsen til elevene.

— Jeg vet at dette ikke er det mest sexy å selge inn til skoleelever i denne alderen, men hvis vi fikk det til å virke bare litt interessant har vi oppnådd hensikten, sier Nordhus når alle elevene har fått hver sin løpeseddel.