Mai Hvid Jørgensen Foto: Torstein Øen
Jorann Abusland Foto: Torstein Øen
Kristin Hostvedt Foto: Torstein Øen
Cecilie Høgås Foto: Torstein Øen
Kristiansand Fengsel Foto: Torstein Øen
Ole Morten Rokvam Foto: Torstein Øen
Fritz Murbræch Foto: Torstein Øen
Siri Burden Stokkeland Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Det var trangt på Festningen lørdag. Mange mennesker, mellom glass, lys, smykker, kjoler, luer, keramikk, blomster, grafikk, bøker og mye annet.

I år har totalt 54 utstillere fått innpass på Designernes julemarked. Det er flere enn tidligere, og betyr at omsetningen på 800.000 de to siste årene kan slås. Og: Nivået er høyt. Kunstnerne er håndplukket.

— Vi er en jury som velger ut hvem som kommer med, og vi sier nei til mange. Det handler om å ha noe unikt, noe man ikke finner andre steder, sier arrangør Siri Urdal Bakke.

Tradisjon

Det er syvende år hun arrangerer markedet. Og ting har endret seg siden 2007. — Da var det vanskelig å få utstillere. Kunsthåndverkerne ville ikke komme, kanskje fordi de trodde dette var for hobbykunstnere. Nå er det annerledes. Nå handler det om å sortere ut de aller morsomste og de aller beste, sier hun.

Arrangør Siri Urdal Bakke Foto: Torstein Øen

Det er en jobb som tar tid. Arrangøren har jobbet mot denne helga siden i sommer.— Jeg synes det er viktig å løfte frem alle disse flinke kunstnerne. Og jeg tror grunnen til at det kommer så mange hit er at alt er under ett tak, og at man kan finne spesielle ting her. Og så handler det vel litt om julestemning og tradisjon.

Pilfletting

En av kunstnerne som kommer langveis fra er danske Mai Hvid Jørgensen. Hun driver med pilfletting og selger kremmerhus, kurver, serveringsbrett - alt som kan flettes.

— Det er jo jul nå, så mye av dette kan settes ut på trappa med lys på, foreslår hun.

— Hvorfor har du tatt turen hit?

— Jeg var med for første gang i fjor, og responsen var god. Jeg deltar også på Villvinmarkedet i Risør om sommeren, og folk liker det der også. Dette er naturmateriale, og det tiltaler mange. Det passer inn overalt, sier Hvid Jørgensen.

Hun forteller at pilfletting har vært populært i Danmark lenge.

— Og nå begynner det å komme hit også. Stadig flere jobber med dette på heltid i Norge, sier hun.

I fjor var rundt 2000 mennesker innom markedet, ifølge Siri Urdal Bakke. Hun håper opptellingen vil vise minst det samme i år.

Markedet er også åpent søndag.