KRISTIANSAND: — Det er interessant at "Amtmandens Døtre" verken er filmatisert eller dramatisert profesjonelt. Colletts verk utgjør et viktig forfatterskap, og dette er et viktig verk, sier regissør Tyra Tønnessen.

Collett skrev romanen, som blir regnet som Norges første samtidsroman, i to deler, utgitt i 1854 og 1855. På Kilden inngår "Ekte kjærlighet" i feiringen av 100-årsjubileet for kvinners stemmerett.

Lokale dypdykk

SPENT: Teatersjef Ingrid Forthun (t.v.) har høye forventninger til Tyra Tønnessens Kilden-debut "Ekte kjærlighet", og gleder seg til premieren. - Det er allerede nå solgt og bestilt omtrent 2000 billetter, som er halvparten av det vi legger ut. Det er et barometer på at folk kjenner sin besøkelsestid på dette materialet, sier Forthun. Foto: Sondre Steen Holvik

Forestillingen er også den tredje i serien der Kilden dykker ned i et lokalt forfatterskap, og presenterer det med en ny vri. De to forrige var Kjell Askildsens "Den som dikter" og Øystein Lønns "Thranes metode".— Det blir nesten ikke noen ny vri, siden dette er første gang det settes opp. Men vi ønsker at forestillingen skal bli et møte mellom vår moderne verden og Camilla Collets verden, sier Tønnessen, som har vokst opp i Kristiansand, men som gjør sin første jobb for Agder Teater.

— Vi bor egentlig i Tromsø, men jeg og mannen min har flyttet til Flekkerøy i anledning forestillingen, så sønnen vår går på skole på Flekkerøy dette halvåret, sier hun.

Tre debutanter

Mannen heter Nils Johnson, en av de fem skuespillerne i oppsetningen. De øvrige er Kildens egen Jørn-Bjørn Fuller-Gee, samt tre debutanter fra Teaterhøgskolen; Kamilla Grønli Hartvig, Kathrine Thorborg Johansen og Hadle Lavold Reisæter.

MANGFOLD: - Dette er boken for Kristiansand. Vi har 78 ulike produksjoner fram til nyttår, sa Kildens markedssjef Eldbjørg Dahl da hun presenterte Kildens katalog for høsten 2013 og våren 2014. Foto: Sondre Steen Holvik

"Ekte kjærlighet" er bare en av omtrent 80 produksjoner Kilden viser dette halvåret, og det ble vist utdrag fra en prøve da Kilden presenterte høst— og vårprogrammet fredag formiddag.- Det er et veldig bredt programtilbud. Det er noe for alle, fastslår Bentein Baardson, administrerende direktør i Kilden.

Flere høydepunkt

Teatersjef Forthun trakk fram "Reisen til julestjernen" med nesten 50 lokale aktører, "Edderkoppkvinnens kyss" basert på romanen til Manuel Puig, monologklassikeren "Dr. Jekyll og Mr. Hyde" og velkjente "Les Misérables" som storsatsingene for Agder Teater, mens daglig leder i Opera Sør, Frøydis Lind, mente fullversjonen av "Carmen", "Operagalla i Kirsten Flagstads fotspor" og "Påske" blir trekkplastrene for Opera Sør.

KSO-direktør Stefan Sköld og leder av kulturdriftsavdeling Gunnar Grimstad trakk fram ulike høydepunkt, da de presenterte sine avdelingers program for pressen.

— Vi fyller hullene som de andre avdelingene gir oss, og endelig har vi bygd opp et skikkelig danseprogram, sa Grimstad, og nevnte "Red One" og "Heaven or Tel Aviv" fra samarbeidsprosjektet "Ut i scenekunsten", Kenneth Flak og Külli Roosnas "The Wolf Project". I tillegg kan Kilden presentere Cirkus Cirkör for første gang i Kristiansand.

ENDORFINER: - Forskning viser at når man lytter til klassisk musikk, så skiller kroppen ut endorfiner på samme måte som når man elsker, sa KSO-direktør Stefan Sköld til latter og applaus fra de øvrige fremmøtte. Foto: Sondre Steen Holvik

EndorfinerSkjöld trakk ikke fram enkeltkonserter da han presenterte KSOs program, men fokuserte på det man opplever under en konsert.

— Forskning viser at når man lytter til klassisk musikk, så skiller kroppen ut endorfiner på samme måte som når man elsker, sa KSO-direktøren, til latter og applaus fra de øvrige fremmøtte.